STIŽE EURO

[FOTO] Gužve ispred poslovnica banaka: Građani dolaze položiti novčanice i kovanice

30.12.2022 u 13:06

Bionic
Reading

S prvim danom nove godine kuna odlazi u povijest, a nova službena valuta u Hrvatskoj postaje euro. Mnogi su u posljednja dva dana odlučili zamijeniti svoje novčanice i kovanice za eure iako će se kune moći zamijeniti i nakon 1. siječnja

'U 12 sati nema većih gužvi kakve smo zatekli jutros oko 8,9 sati kada su građani dolazili u većem broju položiti svoje novčanice, ali i kovanice na kovinomate kako bi čitava ova konverzija prošla što brže i što lakše', javila je novinarka HTV-a Anita Suknjov.

Građani kroz čitavu 2023. mogu zamijeniti kune za eure u poslovnicama Fine, banaka i Hrvatske pošte, i to besplatno ako u jednoj transakciji donesu do 100 novčanica i 100 kovanica. Nakon toga, od 2024. kune možete zamijeniti za eure u Hrvatskoj narodnoj banci i to novčanice bez vremenskog roka, a kovanice do tri godine, odnosno do 2026.

  • +2
Gužve ispred banaka Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Savjet je građanima da unaprijed provjere koji su bankomati u funkciji na interaktivnoj karti. 'Već se danima stvaraju gužve i na bankomatima, stoga je savjet građanima da unaprijed provjere koji su bankomati u funkciji na interaktivnoj karti koju je izradila Hrvatska udruga banaka. Podsjetimo da će od 15. siječnja svih 4000 bankomata biti u funkciji kada i službeno prestaje dvojni opticaj', javila je Suknjov.