UMJESTO ISUSA

Pola milijuna gradskih kuna za golemi križ na Marjanu!

27.12.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Od Kerumovog Isusa na Marjanu, 'najvećeg na svijetu', zasad očito nema ništa - no Splićanima će se odlukom Gradskog vijeća na istaknutom mjestu iznad grada vratiti križ. Cijena: najmanje pola milijuna kuna

Križ na prvoj marjanskoj vidilici postojao je prije više od stotinu godina i uklonile su ga austro-ugarske vlasti još 1917. godine, a još od tada pojavljivale su se inicijative za njegovo ponovno postavljanje. Ovaj put službeni zahtjev uputio je Luka

Podrug iz HČSP-a, nitko od vijećnika nije imao ništa protiv.

Tek je Joško Dvornik (HNS) ispravio Podruga i upozorio da križ nije simbol katoličanstva, nego kršćanstva.

Za novi splitski 'projekt' iz proračuna za iduću godinu izdvojit će se 500 tisuća kuna, a eventualna dodatna sredstva prikupit će se od privatnih osoba i donatora.

Ideju o gradnji najvećeg kipa Isusa na svijetu, koji je trebao biti izgrađen na Marjanu, prije pola godine predstavio je splitski gradonačelnik Željko Kerum.

Tad je najavio kako je riječ o njegovu najvećem projektu koji će sam financirati te da za gradnju Splićani neće dati ni kune.

'Isus u Rio de Janeiru visok je 37 metara, ovaj će biti visok 39', euforično je tada rekao Kerum, istodobno najavljujući i postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na splitsku Rivu.