lavrov demantira

Pokušaj hakiranja OPCW-a: Moskva tvrdi da se radi o nesporazumu

08.10.2018 u 19:47

Bionic
Reading

Moskva je u ponedjeljak zanijekala da je pokušala hakirati Međunarodnu organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) i ustvrdila da su četvorica muškaraca, koje je Nizozemska predstavila kao ruske špijune i protjerala u travnju, izbačeni iz te zemlje zbog nesporazuma te da nema nikakvih dokaza o pokušaju hakiranja.

U ozračju hladnog rata nakon što je u ožujku u Velikoj Britaniji otrovan bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj, nekoliko zapadnih zemalja optužilo je prošlog tjedna Rusiju da je odgovorna za niz kibernetičkih napada svjetskih razmjera.

Među tim napadima je i pokušaj hakiranja OPCW-a, zbog kojeg su četvorica Rusa s diplomatskim putovnicama uhićena i protjerana jer su osumnjičeni da su agenti ruske vojne obavještajne agencije (GRU).

Nizozemske vlasti navode da su ti muškarci parkirali vozilo puno elektroničke opreme na parkiralištu hotela u blizini sjedišta OPCW-a u Den Haagu te daim je cilj bio upasti u računalni sustav OPCW-a.

Taj pokušaj hakiranja se odvijao dok je OPCW istraživao slučaj trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skipalja. London tvrdi da su Skripalja otrovali agenti GRU. Moskva je odlučno demantirala bilo kakvu upletenost.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak da četvorica Rusa nisu radila ništa nelegalno te da nije bilo "ničeg tajanstvenog" u njihovom putovanju u Nizozemsku. On je rekao da je riječ o "stručnjacima" koji su bili na "rutinskom putu".

"To je bio rutinski put. Oni se nisu skrivali kada su se smjestili u hotelu, ni dok su bili u zračnoj luci, ni kada su došli u veleposlanstvo. Uhitili su ih bez objašnjenja. To je izgledalo poput nesporazuma", izjavio je. Lavrov nije rekao koja je specijalnost osoba uhićenih u Nizozemskoj.