korak prije formiranja

Pokret pet zvijezda glasa o potpori Draghiju

11.02.2021 u 12:38

Bionic
Reading

Talijanski Pokret pet zvijezda počeo je u četvrtak glasati o tome treba li podržati kabinet bivšeg čelnika Europske središnje banke Marija Draghija, što bi mogao biti jedan od posljednjih koraka prije formiranja nove vlade

Draghi, koji je dobio mandat da vodi novi kabinet nakon što je premijer Giuseppe Conte podnio ostavku, održao je dva kruga pregovora sa strankama o sastavljanju vlade.

Niz političkih skupina cijelog političkog spektra obećalo je da će ga podržati pa mu neće trebati glasovi Pokreta pet zvijezda za većinu u oba doma parlamenta.

No potpora najveće skupine u parlamentu pomogla bi mu u izgradnji šire koalicije koja bi se mogla bolje suočiti s gospodarskom krizom i pandemijom koronavirusa.

Pokret pet zvijezda pozvao je članove da glasaju za potporu vladi, ističući da stranka mora voditi zemlju prema oporavku, u čemu će joj pomoći više od 200 milijardi eura pomoći od EU-a.

„Moramo sudjelovati u ovoj novoj vladi kako bismo branili politike koje smo uveli zadnjih godina i dobro ulagali europska sredstva”, rekao je odlazeći ministar vanjskih poslova Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio.

Gotovo 119.600 članova stranke glasat će do 18 sati putem interneta, a rezultati se očekuju nakon 19 sati.

Takve konzultacije uobičajene su u toj stranci za tako veliku odluku i trebale su se održati u srijedu, ali su odgođene zbog internih nesuglasica.

Političari očekuju da će Draghi do kraja petka potvrditi predsjedniku Sergiu Mattarelli da ima dovoljnu potporu za formiranje vlade.