otkaz u lisinskom

Pokrenuta platforma za podršku Draženu Siriščeviću

12.03.2023 u 16:49

Bionic
Reading

Niz uglednih osoba iz svijeta glazbe i umjetnosti pokrenulo je Platformu aktivista za podršku Draženu Siriščeviću, ravnatelju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, čiju najavljenu smjenu smatraju neosnovanom te pozivaju gradsku vlast da mu omogući do kraja odraditi mandat.

Izjave podrške potpisali su među ostalima Vladimir, Erika i Katarina Krpan, Ivo Lipanović, Jagoda Martinčević, Tomislav Mužek, Ivan Repušić, Radovan Vlatković, Martina Filjak, Igor Lešnik.

Ističu pritom kako se čini gotovo neshvatljivim da se pred kraj službenoga radnog vijeka nekoga tko zna i može jednostavno makne s položaja te da ga s obzirom na loše stanje s kadrovima u kulturi neće biti lako zamijeniti.

Poručili su također i da žalosti i činjenica što Siriščević nije jedini djelatnik na važnom položaju u kulturi koji je naprosto uklonjen te da se takvim nepromišljenim potezima osiromašuje hrvatska kultura.

Platforma aktivista za podršku Draženu Siriščeviću ističe da je jasno kakav je stav kulturne zajednice prema mogućnosti da Dražen Siriščević bude neosnovano smijenjen s mjesta ravnatelja.

Od gradske vlasti očekuju da omoguće Siriščeviću da mandat odradi do kraja i da mu se tijekom sljedeće dvije godine pronađe dostojna zamjena.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nedavno je najavio smjenu Siriščevića s mjesta ravnatelja KD Lisinski temeljem prijedloga Upravnog vijeća Dvorane zbog nepravilnosti u radu vezanih uz nepodnošenje izvješća o radu u pisanoj formi.

Razlozi smjene su i započinjanje radova u Dvorani bez prethodne suglasnosti Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, te netransparentna podjela ulaznica u više navrata, o čemu je Državni ured za reviziju upozoravao Lisinski još od 2013. godine.

Siriščevića su prethodno podržali brojni pripadnici hrvatskog kulturnog establišmenta, među njima Ruža Pospiš Baldani, Miroslav Lilić, Branimir Pofuk, Goranka Vrus Murtić, Zdravko Zima i Miro Gavran.