LOBOREC LJUBITELJ BRZINE

'Pokosio je devet stupića, vozio je puno više od dozvoljenog'

05.12.2012 u 16:06

Bionic
Reading

'Ako je automobilom uspio porušiti devet stupića, njegova je brzina bila puno, puno veća od dozvoljene', rekao je za tportal Damir Novak, voditelj Odjela prometne preventive Hrvatskog autokluba

25-godišnji Igor Loborec bio je apsolutni ljubitelj automobila, posebice Toyota. Na njegovoj Facebook stranici fotografije su njegovog sportskog ljubimca kojim je jučer na Sveticama odveo Darija Puljića i njegovog osmogodišnjeg sina Patrika. 'Eto, mogu reć da je 140km/h za ovaj auto skroz normalna brzina čim je malo ravnija cesta…samo treba nać cestu bez velike gužve i policajaca', napisao je Loborec točno godinu dana prije nesreće.

Ograničenje brzine na tom djelu ulice Svetice je 50 kilometara na sat a Novak za tportal kaže kako je brzina kojom je Loborec vozio bila puno viša što pokazuje i činjenica da je doslovno pokosio devet stupića na nogostupu.


Njegova Toyota Celicu koju je kupio prije godinu dana ima 192 konja. To je jak automobil što u kombinaciji s mladošću i neiskustvom može dovesti do tragedije kakva se jučer i dogodila.

'Ka da se dva faktora nađu zajedno, a to su mladost i brzi automobili, dolazi do problema. On se našao u nepredvidivoj situaciji, vozio je prebrzo i nije mogao reagirati', pojašnjava Novak. Dodaje kako ta dobna skupina s obzirom na postotak u ukupnom broju vozača, znatno češće sudjeluje u prometnim nesrećama. Stoga Novak kaže kako je bitno što ranije krenuti s edukacijom da se mladi kada krenu voziti znaju ponašati u prometu.
Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama mladi vozači, tj. do navršene 24 godine ne smiju voziti automobil jači od 80 kw tj. 109 'konja'. Loborec je automobil od 192 'konja' nabavio točno godinu dana prije nesreće stoga Novak zaključuje kako je bio preneiskusan da bi p tolikoj brzini znao upravljati takvim automobilom.