ODLAZAK 'OKOVANE GOLUBICE'

Pokopana Katica Kaja Pereković

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 28.04.2010 16:04
  • Objavljeno 28.04.2010 u 16:04
katica kaja pereković

katica kaja pereković

Izvor: Cropix / Autor: Igor Nobilo/CROPIX

Bivša predsjednica Hrvatskoga društva političkih zatvorenika (HDPZ) te zatočenica komunističkih logora u Požegi, Lepoglavi i Staroj Gradiški Katica Kaja Pereković pokopana je danas na zagrebačkom groblju Miroševac

Na ispraćaju je istaknuto da Kaja Pereković utjelovljuje hrvatske žene robijašice te da su njezinim proglašenjem za počasnu građanku grada Požege odlikovane i sve hrvatske mučenice.

Spomenuto je i da je prošla Križni put 1945. kroz Sloveniju, na kojem su joj nestala dvojica braće te je bila svjedokom da su nju, zajedno s drugim prognanicima, Englezi u stočnim vagonima izručili jugoslavenskim partizanima.

Nakon što je prošla logore u Kranju i Šentvidu te zatvor i mučenja u zagrebačkom zatvoru na Savskoj cesti, Kaja Pereković osuđena je na smrt, a kazna joj je preinačena u 20 godina teške robije. Nakon šest godina robije u Lepoglavi, Staroj Gradiški i Požegi puštena je iz kaznionica na uvjetni otpust.

Početkom devedesetih godina i stvaranjem samostalne hrvatske države, organizirala je socijalnu pomoć za bivše političke stradalnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Katica Kaja Pereković rodila se 1922. u Gornjim Bogićevcima, a umrla je u 24. travnja 2010. u Zagrebu. Bila je dugogodišnja predsjednica Hrvatskog društva političkih zatvorenika.

Objavila je knjigu 'Naše robijanje - Hrvatske žene u komunističkim zatvorima - okovane golubice' (2004) u kojoj je na jednome mjestu prikupila svjedočenja 40-ak žena o robijaškim danima te popis žena osuđenica, kojih je od 1945. do 1990, po dostupnim podacima, 3.016 bilo osuđeno na 12.291 godinu zatvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi