POSTHUMNO PRIZNANJE

Pokojni Račan uzburkao duhove u Brodu

30.03.2009 u 16:52

Bionic
Reading

Prijedlog lokalnog SDP-a da se Ivici Račanu posthumno dodijeli povelja počasnog građanina Slavonskog Broda dovela je do prekida današnje sjednice Gradskoga vijeća.

Uz oštro protivljenje, sjednicu su demonstrativno napustila dvojica vijećnika iz redova HDSSB-a, a kako joj od početka nisu prisustvovali preostali oporbeni vijećnici koalicije HDZ-HSLS-HSS, sjednica je ostala bez kvoruma.

"U vremenima kada se bliži obilježavanje Bleiburga, proboja logoraša u Jasenovcu te kada se iskopava Hudova jama, taj je prijedlog provokacija i vodi novim podjelama", smatra Boro Grubišić iz HDSSB-a. Prema njegovu mišljenju, povijesni odsječak vremena za ocjenu lika i djela Ivice Račana je prekratak. Pokojnom Račanu zamjera načelni dogovor sa Slovencima oko Piranskog zaljeva, napuštanje sjednice Sabora kada je usvajana deklaracija o neovisnosti Hrvatske, a smatra i kako nije dao nikakav doprinos gradu Slavonskom Brodu.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Rački, dojučerašnji član SDP-a, smatra da vijećnici HDSSB-a Saša Šnajder i Boro Grubišić nisu morali napuštati sjednicu, već predložiti da se o kandidaturi Ivice Račana za počasnog građanina Slavonskog Broda glasa odvojeno od drugih prijedloga za nagrade i priznanja Grada.

Rački najavljuje da će nova sjednica Vijeća biti sazvana za 15 dana te da će nakon toga Vlada zbog izbora raspustiti sva vijeća u Hrvatskoj.

Dopredsjednik vijeća iz redova HSP-a, stranke koja predvodi vladajuću koaliciju u gradu, Mijo Golubičić rekao je kako bi ta stranka podržala prijedlog kandidature Račana za počasnog građanina.

U tom SDP-ovu prijedlogu navodi se kako je Račan koji je djetinjstvo i mladost proveo u Brodu "bio jedan od rijetkih hrvatskih političara europskog formata. Za Slavonski Brod bio je vezan i svojim političkim radom, vodeći računa i promičući ugled i vrijednosti Slavonskog Broda te pomažući prosperitetu brodskog gospodarstva i Brođana."