priznali odgovornost

Pojavila se snimka ukrajinskog napada na Krimski most: 'Pripremamo još akcija!'

16.08.2023 u 07:32

Bionic
Reading

Ukrajinske sigurnosne službe objavile su snimku srpanjskog napada na Krimski most pri čemu je korištena eksperimentalna morska bespilotna letjelica. Ovo je prvi put da je SBU preuzeo odgovornost za napad, i pritom upozorio da će ih uslijediti još

U napadu 17. srpnja oštećene su cestovne trake mosta i, prema ruskim dužnosnicima, ubijeno je dvoje civila. Bio je to drugi napad na taj vitalni most i pokazao je koliko je teško braniti jedinu neovisnu rusku vezu s poluotokom.

Most je uz veliku pompu otvorio ruski predsjednik Vladimir Putin 2018. godine i simbol je njegove želje da preuzme Ukrajinu i zauvijek je veže za Rusiju. To je također vitalna opskrbna veza za rusku vojnu operaciju na Krimu.

Šef ukrajinskog SBU-a, Vasyl Maliuk, rekao je za CNN da je korišteni dron, nazvan "Sea Baby", rezultat višemjesečnog razvoja koji je započeo neposredno nakon invazije.

'Dronovi na morskoj površini jedinstveni su izum Službe sigurnosti Ukrajine', rekao je. 'Nitko od privatnih tvrtki nije bio uključen. Pomoću ovih bespilotnih letjelica nedavno smo uspješno pogodili Krimski most, veliki jurišni brod Olengorskiy Gornyak i tanker SIG', dodao je.

Ukrajina je do sada nevoljko priznavala umiješanost u napad, te spominjala svoju odgovornost samo kroz anonimne izjave i nejasne reference na "neidentificirane plutajuće objekte". Maliukovo izravno preuzimanje odgovornosti označava izravan pokušaj da se Moskva upozori na prijetnju koju ti novi dronovi predstavljaju.

'Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i u vodama Crnog mora. Obećavam vam, bit će uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje', rekao je Maliuk.

Maliuk je također preuzeo odgovornost za prvi ukrajinski napad na most, 8. listopada prošle godine, ali je odbio dati detalje. Okolnosti tog napada, koji je sudeći prema snimkama izazvan eksplozijom kamiona u pokretu na mostu, ostaju nejasne.

Maliuk  je rekao da je srpanjski napad dronovima bio proizvod višemjesečnih priprema i zajednička operacija s ukrajinskom mornaricom, koju je vodio zajedno s mornaričkim admiralom Oleksijem Neizhpapom.

'U završnoj fazi priprema nismo mogli ni razmišljati o snu ili hrani. Bili smo potpuno koncentrirani na operaciju. Posljednji dani bili su prilično nervozni. Kad je došlo do eksplozije, bili smo tako sretni i počeli smo si čestitati. Ovo je bio vrlo emotivan trenutak za sve nas i našu pobjedu koja će sigurno uskoro doći', rekao je.