PRIMORAC - MEŠTAR OD MALVERZACIJA

Pohlepnom humanitarcu mjesec dana zatvora

05.02.2014 u 15:08

Bionic
Reading

Jozi Primorcu, uhićenom čelniku humanitarnih zaklada kojeg se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave te zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Odluku je zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke donio sudac istrage na prijedlog zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje je i pokrenulo istragu protiv 73-godišnjeg Primorca, državljanina Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Švicarske.

Njega se sumnjiči da je između 2004. i 2008. kao predsjednik Upravnog vijeća švicarske Zaklade Hilfe fur kinder i ovlaštenik te zaklade za raspolaganje novčanim sredstvima u više navrata podizao gotovinu, ukupno nešto više od 14 milijuna kuna.

Podizanje tog novca različitim je uplatnicama Ministarstvu financija prikazivao kao trošak za rad zaklade, između ostalog s ukupno 215 računa na kojima je naznačeno da su ih izdale tri tvrtke iz BiH. Na uplatnicama je navedeno da su te tvrtke za zakladu obavljala različite radove i usluge te da ih je zaklada i platila s ukupno nešto više od 6 milijuna kuna. Tužiteljstvo tvrdi da je Primorac znao da između zaklade i tvrtaka nije bilo nikakvog poslovnog odnosa.

Primorca se sumnjiči i da je kao upravitelj zagrebačke humanitarne Zaklade Primorac - pomoć ugroženoj djeci oštetio državni proračun za nešto više od pola milijuna kuna jer nije platio porez na dobit i PDV na stanove koje je prodao na tržištu.

Primorca je u javnosti poznat i kao jedan od najvećih pojedinačnih neplatiša poreza, s poreznim dugom od preko 13 milijuna kuna.