KERUM O GRADNJI HOTELA U SPLITU

'Pogodujete Andabaku, a meni niste htjeli!'

25.11.2013 u 14:32

Novi izgled Željka Keruma

Izvor: Pixsell / Autor: Tino Jurić

Bionic
Reading

Velika bitka na splitskom Gradskom vijeću završila je porazom Željka Keruma: bivši gradonačelnik neobično dugo zadržao se na sjednici jer je uporno pokušavao objasniti da Grad Split pogoduje poduzetniku Jaki Andabaku i pri tome 'čini kriminal'. Nije uspio; nakon višesatne rasprave Gradsko vijeće prihvatilo je novi plan gradnje luksuznog hotela u uvali Trstenik. Doduše, uz malu intervenciju koja gradonačelniku nije bila po volji

Radi se o zemljištu čiji je vlasnik donedavno bio sam Kerum, no potom ga je prodao Andabaku koji je zatim zatražio izmjene GUP-a, čime bi mu se omogućila znatno veća izgrađenost od prvotno planiranih 10.800 kvadrata. U najnovijoj verziji gradskih urbanista Andabaku je dozvoljeno da svojoj parceli priključi još jednu zaštićenu zelenu zonu, a onda na osnovu povećane površine znatno poveća i izgrađenost, odnosno veličinu budućeg hotela.

'Ovdje se radi o pogodovanju investitoru nauštrb susjeda i ostalih investitora! Ako se projekt dogodi u ovim brojkama, bit će prenapuhan. Kad sam ja bio na Trsteniku, ovo nije moglo proći, a sada odjednom može?! Pa priča se da je prenamjena zelene zone u žutu kriminalno djelo, zašto to radite? Neka Andabak gradi, ali ne može nauštrb susjeda i na račun zelene površine i plaže povećati hotel sa šest na 22 tisuće kvadrata! Neka bude gospodin i neka pošteno kupi još građevinskog zemljišta pa će sve biti u redu', bjesnio je Kerum.

Velika rasprava potom se povela oko ove investicije: zanimljivo je da su se u jednom trenutku međusobno konfrontirali čak i HDZ-ovci, arhitekt Vjekoslav Ivanišević i poduzetnik Hrvoje Marušić. Prvi je upozorio da je splitski GUP poduzetnicima 'neisplativ' te da je po njemu 'nevjerojatno da jedan psihofizički zdrav investitor ima volje doći i razgovarati o investiciji'. Marušić i inače smatra da je Gradu 'najvažniji volumen', a Ivanišević mu je odgovorio da bi se ipak trebalo voditi nešto računa i o prostoru.

'GUP je strateški dokument ovoga grada i svi koji žele odmah mogu početi graditi u gabaritima koji su propisani. Bivšu vlast se prozivalo da nismo mijenjali GUP, a nismo to činili jer nikome nismo htjeli pogodovati', objasnio je Jure Šundov, Kerumova desna ruka.

Na koncu je ipak prihvaćen plan za Andabakov hotel, no uz male izmjene po kojima će o broju kvadrata i samom projektu za Trstenik u budućnosti ponovno odlučivati Gradsko vijeće.

'Da san ja to radio, znaš gdje bih bio!' uzdahnuo je bivši gradonačelnik Kerum i potom napustio sjednicu.