REKONSTRUKCIJA LICA

Pogledajte 'veoma zgodnog' kralja Rikarda III

05.02.2013 u 14:04

Bionic
Reading

Rekonstrukcija lica utemeljena na lubanji engleskog kralja Rikarda III otkrila je kako je on mogao izgledati. Kostur ozloglašenog monarha pronađen je za vrijeme arheoloških iskapanja na lokaciji ispod današnjeg parkirališta u Leicesteru

Arheolozi sa Sveučilišta Leicester potvrdili su da kostur, otkriven prošle godine, pripada engleskom kralju koji je vladao u 15. stoljeću. DNA uzorak, izuzet iz kostura, poklapa se s potomcima monarhove obitelji.

Rikard III poginuo je kao 35-godišnjak 1485. godine, svega dvije godine nakon što je zauzeo tron. Ubili su ga bojišnici Henrika Tudora, budućeg kralja Henrika VII.

'Najočitije posebnosti lica na portretima su oblik nosa i brade, a obje su vidljive u rekonstrukciji lica', rekao je povjesničar John Ashdown-Hill, autor knjige 'Posljednji dani Rikarda III'.


'Ne izgleda kao lice tiranina. Žao mi je, ali ne izgleda tako', rekla je Philippa Langley, članica Društva Rikarda III kojoj se pripisuju zasluge za pokretanje istraživanja koje je dovelo do povijesnog otkrića.

'Veoma je zgodan. Izgleda kao da biste sada mogli započeti razgovor s njim', dodala je Langley.

Phillipa Langley i rekonstruirani Rikard III