KLJUČNA PITANJA ZA SVE

Pogledajte spektakularnu akciju Greenpeacea na Sljemenu; dvije stranke uskratile su im odgovore na predizbornu anketu

01.07.2020 u 16:42

Bionic
Reading

Aktivisti Greenpeacea sinoć su pored Medvedgrada u Zagrebu organizirali projekciju poruka i vizuala na šumu kako bi ukazali na važnost zelenog oporavka, odnosno dovođenja zaštite klime i okoliša u središte planiranja oporavka od gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. 'Tražimo zeleni oporavak' i 'Stop klimatskoj krizi' neke su od poruka veličine 20 metara projiciranih na šumsku kulisu. Uz poruke, na šumu su projicirane i kratke animacije

Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje, upozorila je da, uz gospodarsku krizu, prijeti i puno razornija klimatska kriza, koja može imati nesagledive posljedice i na gospodarstvo i na okoliš.

'Tražili smo od stranaka i koalicija koje su se kandidirale na predstojećim izborima da se izjasne kojim mjerama planiraju osigurati zeleni oporavak te zaštititi Hrvatsku od posljedica klimatskih promjena. Pozivamo i birače da se u odabiru predstavnika koji će Hrvatskom upravljati iduće četiri godine vode važnim pitanjima poput zaustavljanja klimatske krize, zaštite mora, onečišćenja plastikom, obnovljivih izvora energije, zelenih radnih mjesta te lokalne i održive poljoprivrede. Oporavak može i mora biti pravedan i zelen', rekla je Andrić.

Greenpeace Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Maja Bota

Anketni upitnik poslan je svim većim strankama i koalicijama koje su prema istraživanju agencije Promocija plus prelazile jedan posto podrške građana. Većina stranaka koje su se odazvale na anketu odgovorile su pozitivno na sva pitanja u vezi ekoloških mjera koje Greenpeace smatra nužnima za spas klime i za zeleni oporavak.

Od većih stranaka jedino se HDZ i MOST nisu izjasnili o svojim stavovima koji se tiču zaštite okoliša i klime. Sadržaj i rezultate ankete možete vidjeti ovdje.

'Kada bismo sudili isključivo prema odgovorima većine političara u anketi, dojam bi bio da Hrvatsku čeka blistava i obnovljiva budućnost. No, u predizbornoj kampanji nažalost nema dovoljno govora o okolišnim temama, što je zabrinjavajuće. Držat ćemo za riječ sve stranke koje su se u našem upitniku obvezale voditi računa o spasu klime i zaštiti okoliša. Bez obzira na to koje stranke budu sastavljale novu hrvatsku vladu, i dalje ćemo snažno tražiti zeleni oporavak kao jedini smjer koji jamči budućnost ljudi i planeta', dodala je Andrić.