PRAVO STANJE STVARI

Pogledajte snimku Pjongjanga koju je prokrijumčario finski novinar

03.05.2017 u 12:11

Bionic
Reading

Finski novinar Mika Makelainen ovih je dana uspio prokrijumčariti vrlo rijetke necenzurirane snimke Pjongjanga, glavnog grada najizoliranije zemlje na svijetu

Dopisnik iz Azije za finsku državnu televiziju i novinsku agenciju Ile, Mika Makelainen, bio je u Pjongjangu kako bi izvještavao proslavu na Dan sunca, a kojom se obilježavala 105. godišnjica rođenja Kim Il Sunga, osnivača Sjeverne Koreje.

Snimke proslave su uobičajeni dio sjevernokorejske propagande, no prizori koje je novinar snimio i potom objavio na svojoj Facebook stranici napravljen je bez znanja tamošnjih vlasti koje pregledavaju i potom prema potrebi cenzuriraju sve načinjene snimke.

Prema riječima novinara, snimka je načinjena kroz vjetrobransko staklo automobila, i to nakon što je novinarov vodič očito zaboravio upozoriti Finca što smije, a što ne smije snimati.

Naime, svaki stranac koji posjećuje ovu zemlju pod stalnim je nadzorom vodiča, koji paze kako se ne bi zabilježilo nešto što bi moglo naštetiti državi. Zbog toga se oprema za snimanje redovno pregleda.

Finski novinar slikao je Pjongjang kroz vjetrobransko staklo automobila Izvor: Društvene mreže / Autor: Uwi O

Na snimci finskog novinara vide se naselja i zgrade izgrađene u stilu arhitekture komunističkog režima, kao i veliki broj plakata na kojima se veliča 'Veliki vođa'.

Na snimci se, također, može vidjeti i 'Toranj besmrtnosti', koji je izgrađen 1994. kako bi se obilježila smrt 'vječnog predsjednika 'Kim Il Sunga.