KRIZA NA POLUOTOKU

Umjesto proslave rođendana vođe, Pjongjang najavio ispaljivanje rakete

09.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja objavila je danas kako može izvesti probno ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete u bilo kojem trenutku i s bilo koje lokacije koju odredi tamošnji čelnik Kim Jong-un kojem je ove godine izostala tradicionalna rođendanska proslava

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA citirala je tvrdnju glasnogovornika tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova da je neprijateljska politika SAD-a kriva za razvoj naoružanja Pjongjanga, prenosi Reuters.

Britanska agencija podsjeća da je Kim Jong-un 1. siječnja izjavio kako njegova zemlja ima nuklearne potencijale blizu probnog testiranja interkontinentalne balističke rakete.

Inače, upravo je u nedjelju sjevernokorejski čelnik proslavio 33. ili 34. rođendan, budući da je točan datum njegova rođenja nepoznat, a tom prilikom, iako se radi o državnom prazniku, nisu održane tradicionalne parade. Izostanak parada, mišljenja su stručnjaci, pokušaj je sjevernokorejskog vodstva da Kim Jong-una svijetu prikaže kao skromnog vladara,

Prije dvije godine Sjeverna Koreja je svečano proslavila Kimov rođendan, a jedan od posebnih gostiju bio je nekadašnji američki košarkaš Dennis Rodman.

Usporedo s najavama Pjongjanga o ispaljivanju interkontinentalnih balističkih raketa, američka vojska potvrdila je kako je u južnokorejske vojne baze dopremila 24 jurišnih helikoptera tipa AH-64 Apache kako bi ojačala obranu Seula u slučaju napada s granice koja se nalazi nekih pedesetak kilometara od grada.

Kako javlja južnokorejska novinska agencija Yonhap, jurišni helikopteri bit će smješteni u bazi Camp Humphreys te će zamijeniti dvije eskadrile helikoptera za izviđanje tipa Bell OH-58 Kiowa.

Situacija na korejskom poluotoku zbog najava Pjongjanga o testiranju balističkih raketa najnapetija je unazad nekoliko godina. Upravo su stoga Seul i Washington krajem ljeta dogovorili dopremanje sustava za presretanje i rušenje balističkih sustava što je, očekivano, naišlo na kritike Pekinga i Moskve.