POSTIZBORNA ANALIZA

Pogledajte s kime Angela Merkel ide u pregovore koji bi mogli potrajati do Božića

25.09.2017 u 15:39

Bionic
Reading

Nakon što su u nedjelju navečer zatvorena birališta i prebrojani glasovi, postalo je jasno kako je koalicija CDU/CSU okupljena oko Angele Merkel osvojila najviše glasova, iako znatno manje od očekivanih, zbog kojih će kancelarka biti primorana na mukotrpne postizborne pregovore s potencijalnim partnerima

Nakon prebrojavanja glasova, postalo je sasvim jasno kako je koalicija CDU/CSU okupljena oko Angele Merkel osvojila najviše glasova, ali ipak manje nego što je očekivano. Dojučerašnji kancelaričin koalicijski partner SPD Martina Schulza doživio je brodolom, dok je visok rezultat postigla ekstremna desnica iz Alternative za Njemačku (AfD).  Prema svemu sudeći, kancelarka Angela Merkel će nakon ovih izbora biti primorana na koaliciju kakva do sada nije viđena na saveznoj razini.

Prema mišljenju njemačkih političkih analitičara, izbori za 19. poslijeratni saziv Bundestaga pokazali su kako bez Merkel ili protiv njezine volje neće moći biti formirana niti jedna vlada, budući su njezini demokršćani osvojili najviše glasova.

S druge, pak strane Socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima te je najavila odlazak u oporbu, pa izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

Štoviše, samo nekoliko sati nakon objave prvih izbornih rezultata, dojučerašnji koalicijski partneri razmijenili su oštre riječi, pa je tako Schulz u postizbornoj debati na televiziji ARD izravno optužio Merkel za izborni debakl njegove stranke.

Schulz je, naime, predbacio kancelarki kako je vodila 'skandaloznu'  kampanju, uz izbjegavanje debate čime je, kako je naglasio, stvorila 'vakuum' kojeg je popunila desničarska Alternativa za Njemačku. Nakon tih riječi postalo je sasvim jasno kako od nastavka koalicije nema ništa.

  • +20
Izbori u Njemačkoj Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Njemački analitičari ne isključuju kako će  kancelarka koalicijske partnere potražiti unutar tzv. Jamajka koalicije' koja je nazvana po bojama zastave te karipske države, a koju bi činili demokršćani (crni), stranka Zeleni (zelena) i liberali iz FDP-a (žuti) koji će na čelu s mladim Christianom Lindnerom, za kojeg ističu kako je 'novi Genscher', ponovno ući u Bundestag.

Da računa na tavu mogućnost, ističu njemački politički analitičari, Merkel je pokazala tijekom postizborne televizijske debate kada se okrenula prema predstavnicima liberala i zelenih, poručivši im kako je 'vrijeme da i druge stranke pokažu odgovornost u turbulentnim vremenima'. Istovremeno, Merkel je poručila kako joj ne pada na pamet sastavljati koaliciju s krajnjom ljevicom ili s ekstremnom desnicom iz AfD-a protiv kojih su u izbornoj noći prosvjedovali neistomišljenici.

  • +6
Prosvjedi protiv AFD-a u Berlinu i Frankfurtu Izvor: Profimedia / Autor: Anadolu / Avalon.red

Analitičari podsjećaju kako bi sastavljanje takve koalicije moglo biti mukotrpno, osobito zbog gotovo nepremostivih razlika u političkim programima stranaka, osobito onih koje zastupaju konzervativci iz Kršćansko-socijalne unije koji se smatra konzervativnim dijelom političke unije CDU/CSU i Zelenih koji se u mnogo čemu ne slažu s bavarskim CSU-om.

S druge, pak, strane analitičari ističu kako bi se kancelarka mogla suočiti sa čitavim nizom ucjena liberala, ukoliko dođe do 'Jamajka koalicije', budući će oni sasvim sigurno tražiti najviše pozicije u ključnim ministarstvima poput ministarstva financija, a znatnih problema moglo bi izazvati neslaganje liberala s kancelaričinom vanjskom politikom. Liberali se, naime, zalažu za jačanje veza s Rusijom, oštrije migracijske zakone, kao i smanjenje proračuna eurozone čije je povećanje predložila sama Angela Merkel.   

Da Merkel računa na zelene i liberale zna i Schulz koji se obratio najvjerojatnijim budućim koalicijskim partnerima demokršćana upozorivši ih kako će Merkel 'napraviti sve, ne bi li zadržala kancelarsku poziciju'.

Analitičari podsjećaju kako se u Njemačkoj najvažnije političke odluke ne donose preko noći, pa je sasvim sigurno kako kancelarku i njezine moguće partnere očekuju dugotrajna i mukotrpna pregovaranja koja bi mogla potrajati do Božića.

S kim god formira vladu, zaključuju analitičari, kancelarku očekuju i dodatni problemi budući da će u oporbi sjediti ultradesničari i populisti iz AfD-a koji joj, kao što se pokazalo unazad dvije godine, zasigurno neće dati mira.