veliki uspjeh afd-a

SPD odlazi u oporbu, pobjednica Merkel pred mukotrpnim sastavljanjem koalicije

24.09.2017 u 18:37

Bionic
Reading

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

'Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu', najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

'Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka', rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

'SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno', rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

  • +20
Izbori u Njemačkoj Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Kai Pfaffenbach

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati 'utvrdu demokracije' u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD). 'Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći', rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa, Unija CDU/CSU kancelarke Angele Merkel izišla je kao najjača stranka na izborima za novi saziv Bundestaga, ali je isto kao i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pretrpjela velike gubitke, dok su veliki uspjeh ostvarili desni populisti iz AfD-a koji su postali treća politička snaga iza socijaldemokrata. 

  • +17
Sva lica Angele Merkel Izvor: Reuters / Autor: EDGARD GARRIDO

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

'Mi smo najjača stranka, imamo mandat za sastavljanje iduće Vlade i bilo kakva koalicijska vlada protiv nas nije moguća', kazala je Merkel obraćajući se javnosti nakon objave. 

Pobjednički govor Angele Merkel Autor: youtube

Prema ovim rezultatima, zastupnici bloka CDU/CSU imat će 216 mjesta, SPD 133, a Alternativa za Njemačku 89 mjesta u Bundestagu.

Birališta su zatvorena u 18 sati, a prema izlaznim anketama čini se da su posljednja predizborna ispitivanja javnog mnijenja bila prilično točna.

Očekivalo se da će CDU/CSU osvojiti najviše glasova, da će se socijaldemokrati naći na drugom mjestu, te da će AfD, koji svoj politički program temelji na kritici izbjegličke politike Angele Merkel, postati treća po snazi politička stranka u Njemačkoj.