SIVI DUH HIMALAJE

Pogledajte prve snimke lova rijetkog snježnog leoparda

26.02.2014 u 10:29

  • +19

Lov snježnog leoparda

Izvor: Promo fotografije / Autor: Adam Riley

Bionic
Reading

Fotograf i voditelj fotosafarija Adam Riley nedavno je zabilježio prve poznate snimke lova snježnog leoparda u Nacionalnom parku Hemis u Indiji

Susreti sa snježnim leopardima, koje neki nazivaju sivim duhovima Himalaje, vrlo su rijetki. U Hemisu ih u divljem okruženju živi još samo 50 do 60. Zbog toga je ovaj park izuzetno važno utočište koje bi trebalo osigurati genetsku raznovrsnost nužnu za opstanak ove prekrasne ugrožene životinje.

Na nizu fotografija vidi se kako leopard vreba stado divokoza da bi u ključnom trenutku, kada su mu se približile, krenuo u dramatičan lov. Snježni leopard (Panthera uncia) je srednje velika mačka koja živi u planinama centralne Azije na 3.500 do 6.700 metara nadmorske visine. Ukupna svjetska populacija procjenjuje se na 4.150 do 7.350 jedinki. No efektivna populacija, koja se može razmnožavati, značajno je manja – oko 2.500 jedinki. Teže između 27 i 55 kg mada neki mužjaci mogu dostići i 75 kg. Tijelo im je dugo između 75 i 130 cm, a visina oko 60 cm. Imaju dugu gustu dlaku sivkastih i žućkastih boja.

Adam Riley, bivši južnoafrički knjigovođa, jedan je od utemeljitelja INDRI Ultimate Wildlife Toursa i voditelja putovanja u posljednje netaknute divljine na Zemlji od Azije preko Afrike do Latinske Amerike. Ekskurzije su, osim zabave, također dio INDRI-jeva programa zaštite prirode i divljih životinja. Dio novca koji se prikupi organizacijom putovanja izdvaja se za INDRI-jevu zakladu za zaštitu prirode.

Organizacija ima i svoju stranicu na Facebooku.