PRIVEDENA I URŠA RAUKAR

Pogledajte noćnu policijsku akciju u Varšavskoj!

11.02.2010 u 08:20

Bionic
Reading

Policija je rano jutros počela odvoditi prosvjednike Zelene akcije i Prava na grad koji su blokirali Varšavsku ulicu i na uglu s Gundulićevom postavili kontejnere da bi spriječili izgradnju ulaza u podzemnu garažu u zagrebačkoj pješačkoj zoni, izvijestili su organizatori prosvjeda. Kako je javio Radio 101, među privedenima su Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije, te glumica i aktivistica Urša Raukar

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević kazao je da su brojne policijske snage došle na mjesto prosvjeda oko 3.30 ujutro.

'Najprije su počeli s uhićenjem aktivista. Odveli su ih 10 ili 15, a zatim su krenuli na micanje kontejnera', kazao je Tomašević.

'Slanjem interventne policije zbog komunalnog prekršaja država se svrstala na stranu korumpiranog gradskog poretka', rekao je Teodor Celakovski iz Prava na grad.

Zoran Oštrić, predsjednik zajednice udruga Humanitas, izvijestio je nešto detaljnije o događaju: 'Pohapšeni su svi koji su bili u kontejnerima. Prostor je okružen trakom kao mjesto zločina. Tomislava Tomaševića Senfa, predsjednika Zelene akcije, koji je ušao u prostor, zgrabilo je četvero policajaca i odnijelo. Kip trojanskog konja je razbijen. Kontejneri su ukrcani na kamione. Međutim, kamioni sada ne mogu napustiti Varšavsku. Oni aktivisti koji su se okupili na prvi poziv blokirali su svojim tijelima izlaze iz Varšavske ulice', javlja Oštrić.

Tiskovna konferencija zagrebačke policije
Policija: Riječ je o pružanju asistencije

Zagrebačka policija potvrdila je da je privela 23-oje prosvjednika Zelene akcije i Prava na grad. Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Aleksandra Ljuba kazala je da je policija postupila na traženje Komunalnog redarstva te da nije riječ o policijskoj akciji nego o 'pružanju asistencije'.

Na upit zašto se s policijskom asistencijom krenulo noću, kazala je kako policija kod poduzimanja svake akcije ili nekog postupka radi sigurnosnu prosudbu te utvrđuje najbolje načine i vrijeme postupanja. U ovom slučaju prosudba je bila da je najbolje postupiti danas rano ujutro, rekla je glasnogovornica PU zagrebačke.

Podsjetila je da je Komunalno redarstvo u više navrata od prosvjednika tražilo micanje kontejnera jer su oni bili postavljeni na javnu površinu.

HRT je jutros objavio snimku policijske akcije, koju prenosi i tportal.

Trojanski konj za Bandića

Gotovo četiri tisuće ogorčenih Zagrepčana okupilo se jučer navečer na Cvjetnom trgu još jednom prosvjedujući protiv izgradnje podzemne garaže u Varšavskoj ulici. Ovaj put su za gradonačelnika Milana Bandića pripremili trojanskog konja.

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad organizirali su najveći prosvjed dosad, pod motom 'Ne damo Varšavsku', i na Cvjetni trg doveli i drvenog trojanskog konja visokog četiri metra.

Trojanskim konjem prosvjednici su podsjetili na povijesni trenutak kada su Grci nakon deset godina bezuspješnog opsjedanja Troje drvenim konjem postigli uspjeh i time poručili Tomi Horvatinčiću i Milanu Bandiću da znaju da se iza projekta Cvjetni prolaz ne nalazi javni, nego privatni interes.

Voditelj skupa je poznati redatelj i DJ Mario Kovač, a govorili su glumac Vili Matula, predsjednik Transparency Internationala Zorislav Antun Petrović, glumica Urša Raukarpredsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević i drugi.

'Milanoviću, javi se!'

'Onaj što se naziva našim gradonačelnikom govori da smo se vratili u srednji vijek, a mi samo čuvamo svoj grad', jedna je od ponavljanih poruka na prosvjedu.

S govornice je poručeno da će u slučaju realizacije tog projekta u provedbu krenuti još nekoliko njih te da Zagrebu izmjenom izgleda centra grada prijeti gubitak identiteta. 

U masi su se isticala dva transparenta: 'Milanoviću, javi se' i 'Predsjedniče Josipoviću, pomozite vi sada Zagrebu'.

Oformljena je i skupina pod nazivom Branitelji Varšavske, a riječ je o volonterima koji su se pristali, u slučaju poziva organizatora, okupiti i nenasilno suprotstaviti službama koje pokušaju ukloniti kontejnere postavljene zbog onemogućavanja početka gradnje. Prema riječima organizatora, prijavilo se više od tisuću ljudi.