ZVIJEZDA ŽIVOTA I SMRTI

Pogledajte najspektakularnije snimke Sunca ikad!

  • +10
  • +7

Sunce

Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA

Život na Zemlji potpuno je ovisan o Suncu i zbivanjima na njemu

Ono je izvor većeg dijela energije koja pokreće fizikalne, kemijske i biološke procese na našem planetu, pa i našu civilizaciju.

S razvojem sofisticirane tehnologije u posljednjih nekoliko desetljeća postali smo istovremeno svjesniji i osjetljiviji na tzv. svemirsko vrijeme – na utjecaje aktivnosti koje se odvijaju na našoj matičnoj zvijezdi. Naime iskustva su pokazala da eksplozije, koronalni izbačaji mase i Sunčeve oluje, ako su dovoljno snažni i usmjereni prema nama, mogu stvoriti vrlo ozbiljne probleme i uzrokovati goleme štete u našim komunikacijskim i električnim sustavima, kao i na satelitima i svemirskim letjelicama.

Brojni astronomi i fizičari u svijetu stoga se posljednjih godina posvećuju istraživanju sprege između aktivnosti Sunca, njegovih pjega, ciklusa, oluja itd. sa svemirskim vremenom.

U tu svrhu kreirani su brojni teleskopi, mjerni instrumenti i promatračnice, kako zemaljski tako i svemirski, koji neprekidno prate i snimaju sve što se zbiva na Suncu.

Jedna od njih je i NASA-ina misija Solar Dynamics Observatory (SDO) lansirana 2010. Ona je dio programa 'Živjeti sa zvijezdom', čiji je cilj razvoj znanja koje je potrebno za efikasno adresiranje svih pitanja na koja utječe sprega Sunca i Zemlje.

Tijekom svoje misije SDO je snimio mnoštvo fascinantnih fotografija Sunca, a nedavno je snimio milijuntu. U galeriji vam predstavljamo neke od najspektakularnijih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!