DDG-1000 ZUMWALT

Pogledajte 'morsku grdosiju' koju je SAD stvorio protiv Kine

23.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Američka mornarica gradi najnovije ratne brodove koje je teško otkriti na radaru, koji su opremljeni teškim naoružanjem i koji su... divovski. Gotovo 183 metra dug brod klase DDG -1000 Zumwalt spada pod razarače, ali je zapravo velik kao nekadašnji bojni brodovi iz Prvog svjetskog rata, piše portal Medium.com. Svaki Zumwalt košta sedam milijardi dolara, a ime je dobio po admiralu Elmu Zumwaltu

Brod bi uskoro trebao biti porinut. Porinuće je nakratko odgođeno zbog nedavnog 'shutdowna' američke vlade. Mornarica će izgraditi tri Zumwalta tijekom sljedećih pet godina te će ih rasporediti na Pacifiku kako bi se suprotstavili brzorastućoj kineskoj vojsci.

Medium piše kako su Zumwalti kontroverzna plovila. Osim što su daleko najveći i najskuplji površinski borci u povijesti, Zumwalti su zapravo slabiji od starijih, manjih brodova u određenim ključnim statistikama, posebno po pitanju radara i raketnih sposobnosti.

No spomenute nedostatke nastojat će nadomjestiti drugom poboljšanom opremom, uključujući i prostor za svoje robotske zrakoplove plus masivnu električnu snagu koja bi u skoroj budućnosti mogla biti potpora snažnom i preciznom laserskom oružju.

DDG -1000 Zumwalt deckhouse


Ideja o Zumwaltu rodila se 1990-ih i bila je zapravo pomorska fantazija. Američka mornarica željela je modernizirati svoju cijelu flotu od stotinu fregata, razarača i krstarica jednim osnovnim dizajnom koji bi mogao izbjeći radarsku detekciju, nositi nove senzore i naoružanje i kojim bi upravljala znatno manja posada.

Malobrojni Zumwalti praktički su eksperimentalni brodovi, iako s potencijalno snažnim borbenim sposobnostima. Klasa Zumwalt je jedinstvena jer objedinjuje nekoliko inovativnih tehnologija u jedan ratni brod s višebrojnim funkcijama. Jedinstven izgled Zumwalta znatno će smanjiti njegov ukupni raketni arsenal koji će biti mješovit. Između ostalog, nosit će rakete Tomahawk i drugo visoko tehnološki razvijeno oružje.

Svaki Zumwalt bit će između ostalog opremljen i s dva 155-milimetarska topa. Medium navodi kako čak i ovaj div od sedam milijardi dolara ima slabosti. Unatoč naprednoj tehnologiji, njegov je najveći neprijatelj samo more. Ako ga val udari odostraga, treba dobro paziti da se ne prevrne jer mu nedostaju kvalitete kakve su imali tradicionalni brodovi otporni na valove.

DDG -1000 Zumwalt