KIŠA PERZEIDA

Pogledajte meteorski spektakl snimljen nad Hrvatskom

13.08.2015 u 12:41

  • +3

Kiša meteora - Perzeidi

Izvor: tportal.hr / Autor: Boris Štromar

Bionic
Reading

Pogledi astronoma i zvjezdoljubaca ovih su noći češće no inače podignuti prema nebu

Razlog tomu je vrhunac najljepšeg potoka meteora u godini – Perzeida.

Budući da je Mjesec trenutno u fazi mlađaka te da izlazi prilično kasno, oko tri sata poslije ponoći, meteori se vrlo dobro vide pa je NASA objavila da je to najljepša prilika za uživanje u Perzeidima u više godina. Prema američkoj agenciji u idealnim uvjetima moglo bi se vidjeti i do 100 meteora na sat.

Brojni hrvatski astronomi i astronomska društva organizirali su promatranja iz krajeva u kojima je svjetlosno zagađenje malo, pogled na nebo širok, a zrak čist.

Boris Štromar, voditelj astronomskog društva Beskraj organizirao je u srijedu gledanje s Petrove gore.

'Bilo je super. Došlo je tridesetak ljudi, a mnogi su i fotografirali', rekao je za tportal Štromar.

'Cijelo vrijeme bilo je vedro, a Perzeida je bilo podosta. U jednom trenutku smo vidjeti čak pet meteora koji su doslovno jedan za drugim proletjeli u samo par sekundi! Bilo je i nekoliko lijepih sjajnih koji su za sobom ostavili trag. Na njima se mogla vidjeti zelenkasta boja', dodao je.

Štromar kaže da je noć bila topla tako da je okupljenima bilo pravo uživanje ležati na tlu pod zvijezdama.

'Bilo je puno dobre zezancije i smijeha. Bila je i moja kći Una, veselila se meteorima i fino zaspala', ispričao je naš astronom.

Na naslovnoj fotografiji gore možete vidjeti snimku jednog od ljepših meteora napravljenu na Petrovoj gori, a u fotogaleriji i snimke s drugih lokacija u Hrvatskoj i svijetu.

Štromar je napravio i timelapse-video (tehnike ubrzanog snimanja) na kojem se vide bljeskovi više 'zvijezda padalica' (dolje). Ipak treba ih razlikovati od zrakoplova koji ostavljaju kontinuiran, ali pulsirajući trag.

Iako su vrhunac dosegnuli u srijedu, Perzeidi će se iz naših krajeva lijepo vidjeti i narednih noći.

Perzeidi nastaju raspadanjem kometa 109 P/Swift-Tuttle za njegova prolaska blizu Sunca. Kada Zemlja uđe u oblak komadića stijena i prašine koji ga slijede po njegovoj eliptičnoj orbiti, oni, pri brzini od oko 200 tisuća kilometara na sat, izgaraju u gornjim slojevima atmosfere. Najveći među njima veliki su poput nokta na ruci. Komet Swift-Tuttle otkriven je 1862., a zadnji je put uočen 1992. Za putovanje oko Sunca treba mu oko 130 godina.