vježba kod krka

Pogledajte kako su specijalci oslobodili Jadrolinijin trajekt kojeg su zauzeli teroristi

12.03.2024 u 20:59

Bionic
Reading

Hrvatske specijalne snage i NATO partner u utorak su u akvatoriju Krka proveli vojnu vježbu zauzimanja civilnog broda koju su pratili ministar obrane Ivan Anušić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid.

Zadaća vježbe bila je presresti i zauzeti oteti civilni brod, a krajnji ishod je neutralizirana teroristička skupina i trajekt pod kontrolom specijalnih snaga, priopćio je MORH.

U MORH-u pojašnjavaju da su ta taktička zadaća i način približavanja, presretanja, upotrebe RHIB brodica, ukrcaja operativaca na brod, pretrage i zauzimanja trajekta namijenjeni specijalnim postrojbama za borbu u sklopu pomorskih operacija i antiterorističke borbe.

Hrvatske specijalne snage i NATO partner provele vježbu zauzimanja civilnog broda Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH

Sudionici vježbe proveli su metodu VBSS - Visit, Board, Search, Seizure, naziv koji se koristi za taktike približavanja i ukrcaja na plovilo kako bi ga se pregledalo, kao i moguće zapljene krijumčarenih stvari ili zarobljavanje sumnjivaca.

RHIB brodicu (kruti čamac na napuhavanje) Zapovjedništvo specijalnih snaga dobilo je donacijom Oružanih snaga SAD-a uz još dvije brodice i dva komunikacijsko informacijska sustava za provedbu specijalnih operacija.

  • +16
MORH-ova vježba oslobađanja trajekta Izvor: Licencirane fotografije / Autor: F.KLEN/MORH

Cjelovito opremanje specijalnih snaga sa četiri RHIB brodice za pomorske specijalne snage proizlazi upravo iz potreba za provedbu pomorskih specijalnih operacija na taktičkoj razini, kažu u MORH-u.

Napominju da se u akvatoriju Malog Lošinja, Cresa i Krka tijekom ožujka provodi zajednička obuka pripadnika specijalnih snaga Republike Hrvatske i partnerske NATO zemlje.

Anušiću i Kundidu koji su pratili vježbu predstavljene su sposobnosti pomorske grupe hrvatskih specijalnih snaga te cilj tog uvježbavanja.