GREŠKA U KORACIMA

Pogledajte kako policija privodi fotoreportera

28.02.2011 u 16:08

Bionic
Reading

Tijekom prosvjeda u subotu u Radićevoj ulici u Zagrebu, policija je uhitila i fotoreportera agencije France Presse Hrvoja Polana. Zbog njegova privođenja i zadržavanja u policijskoj postaji punih devet sati, zajedno s huliganima koji su nerede izazvali, očitovanje od PUZ-a zatražilo je Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor fotoreportera

'Kolega Polan obavljao je svoju reportersku dužnost snimajući prosvjede i sukob prosvjednika s policijskim djelatnicima. Uhićenje kolege Polana dogodilo se relativno daleko iza policijskog kordona, blizu mjesta gdje su policijski službenici privodili skupinu 'huligana' s kojima su se ranije sukobili.U jednom od priopćenja, glasnogovornica PU Zagrebačke Jelena Bikić izjavila je da je 'fotoreporter agencije France press Hrvoje Polan priveden u policijsku postaju radi vlastite sigurnosti'. Na snimci je jasno vidljivo da je kolega Polan daleko od kordona i samih sukoba te da ne postoji direktna opasnost za njegovu sigurnost, niti ometa policijske djelatnike u njihovu poslu.

Nadalje, ako je prema stavu Policije kolega Polan bio ugrožen, zašto ga se nije maknulo stotinjak metara dalje, na sigurnu lokaciju? Je li stav policije da je novinar kojemu je život ugrožen u sigurnijoj poziciji kada provede devet sati u pritvoru s ostalim uhićenim nasilnim prosvjednicima?' pitaju se u HND-u i Zboru fotoreportera i dodaju da je policija povrijedila novinarska i ljudska prava kolege Polana zbog čega su zatražili očitovanje Policijske uprave zagrebačke koje bi trebalo objasniti kako je i zašto došlo do ovog slučaja.