najbolji radovi

HND odabrao četvero finalista za novinarku/novinara godine

29.03.2024 u 13:42

Bionic
Reading

Za nagrade Hrvatskog novinarskog društva (HND) za najbolje novinarske radove objavljene u 2023. stiglo je 86 kandidatura, a među njima je i četvero finalista za novinarku, odnosno novinara godine, a to su Ivana Dragičević, Dora Kršul, Domagoj Novokmet i Hrvoje Šimičević

Nagrade će svečano biti dodijeljene 3. svibnja u Novinarskom domu u Zagrebu, na Svjetski dan slobode medija, priopćio je HND u petak.

Za nagradu "Mariju Jurić Zagorka" u kategoriji pisanog novinarstva primljeno je devet kandidatura, za televizijsko novinarstvo 16, internetsko 11, a za radijsko 12.

Za Nagradu za istraživačko novinarstvo "Jasna Babić" stiglo je osam kandidatura, za Nagradu "Nikša Antonini" za najbolju novinsku fotografiju prijavljeno je 11 fotoreportera, a za Nagradu "Žarko Kaić" za najbolji snimateljski rad šestorica snimatelja.

Za Nagradu za životno djelo "Otokar Keršovani" petero je prijavljenih.

U obrazloženju za četvero finalista za novinara godine HND je naveo zbog čega su kandidirani.

Ivana Dragičević je vanjskopolitička kolumnistica i novinarka N1 televizije, koja je kroz seriju svojih kolumni "Global Fokus" iz tjedna u tjedan nudila ne samo put prema razumijevanju globalnih svjetskih događaja i poremećaja, nego ih je povezivala sa širim društvenim, kulturnim i povijesnim analogijama te pružala potpuno inovativan pristup koji je zainteresirao šire čitateljstvo, ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji.

Dora Kršul je novinarka portala Telegram.hr. Zahvaljujući njezinim istraživanjima javnost je u 2023. doznala za nezapamćen niz skandala, kriminalnih radnji i repulzivnih moralnih posrnuća. U velikom finalu potkraj godine, zahvaljujući njezinim otkrićima, Ured europskog tužitelja uhitio je 29 osoba pod optužbama za ozbiljna kaznena djela.

Domagoj Novokmet s N1 prvi je otvorio aferu "Plin za cent" i nastavio pratiti sve njezine krakove, koji do danas nisu u potpunosti rasvijetljeni. Pokazalo se da je HEP kupovao kompletnu plinsku proizvodnju Ine, a zatim je deklarirao kao višak i prepuštao po dramatično nižim cijenama drugim igračima. 

Hrvoje Šimičević zaslužan je za raskrinkavanje pedofilije u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj što su mnogi označili kao najvažniju temu u 2023. i jednu od najvažnijih novinarskih priča u zadnjih 30-ak godina. Ovaj novinar izvrsnim i društveno iznimno važnim serijalom istraživačkih tekstova objavljenom u Novostima praktički je označio proces raskrinkavanja pedofilije u crkvenim redovima, stoji uz ostalo u obrazloženjima.