SKANDALOZAN NASTUP

Pogledajte kako je Trump slomio srce Meryl Streep

10.01.2017 u 10:57

Bionic
Reading

Tko je novinar s invaliditetom kojeg je imitirao novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, slomivši time srce glumici Meryl Streep? Što je nagnalo Trumpa da se obračuna sa Sergeom Kovaleskim, istraživačkim novinarom New York Timesa s dijagnozom artrogripoze, prirođene bolesti mišića lokomotornog sustava s naglašenom ukočenošću ili ograničenom pokretljivošću zglobova?

Donald Trump izveo je šokantnu imitaciju još u studenom 2015., u razdoblju zagrijavanja za izbornu kampanju. Trump je citirao članak Kovaleskog iz 2001., pogrešno interpretirajući da je novinar ustvrdio kako tisuće muslimana slave terorističke napade na SAD 9/11. Članak je objavljen tjedan dana nakon napada, 18. rujna 2011., a u njemu piše da je nekoliko ljudi ('a number of people') u New Jerseyju uhićeno i ispitano jer su navodno s krovnih terasa, uz jelo i piće, gledali i slavili devastaciju s druge strane rijeke Hudson.

Ismijavajući Kovaleskog, Trump je rekao: 'Jadnik. Trebali biste vidjeti tog lika.' Potom je imitirao njegove pokrete i glas: 'Ne sjećam se što sam rekaaaao.'


Nakon skandaloznog nastupa, Trump se pokušao izvući, ali mu to nije pošlo za rukom. 'Nemam pojma tko je taj novinar Serge Kovaleski, kako izgleda niti koji je njegov stupanj inteligencije', ustvrdio je Trump dodajući da ga se ne sjeća unatoč svojoj izvanrednoj memoriji.

Novinar Kovaleski zasad se na društvenim mrežama nije izravno osvrnuo na govor Meryl Streep, dobitnice Zlatnog globusa za životno djelo koja je u govoru zahvale kritizirala Trumpa i pozvala Amerikance da podrže rad Odbora za zaštitu novinara (CPJ). Tvitao je, međutim, da je CPJ, na veliko iznenađenje njihovih djelatnika, do ponedjeljka poslijepodne zaprimio oko 1.000 donacija u ukupnom iznosu od čak 80.000 dolara