SVE NA JEDNOM MJESTU

Pogledajte kako doći do studentske stipendije

16.10.2012 u 14:39

Bionic
Reading

U Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci danas je otvoren 8. Sajam stipendija. Sajam organizira Institut za razvoj obrazovanja, a ove godine na njemu gostuje 45 izlagača iz 12 zemalja

Hrvatska mladost priliku traži vani. Kažu, ovdje nema perspektive. Dan stipendija na tom je putu prilika koja se ne propušta.

'Amerika, obećana zemlja. Došla sam pronaći svoj izlaz iz Hrvatske. Zato što zasada ne vidim perspektivu, ne vidim optimizam. Uopće ne vidim perspektivu za sebe. Vani ima puno boljih programa nego trenutno u Hrvatskoj. Nema previše prilika u Hrvatskoj. Stvar je u tome što ću tamo dobiti priliku živjeti od svog rada i svog zalaganja i truda i svega onoga što ovdje ne mogu dobiti. Ja bih da radije uspijem pronaći vani eventualno nešto zato što je sigurno da se vani rad više cijeni nego ovdje u Hrvatskoj', kazala nam je jedna od studentica.

Zemlja partner ovogodišnjem sajmu je SAD gdje godišnje studira oko 600 Hrvata. Američka vlada mjesečno izdvaja između 1.100 i 1.900 dolara za diplomske istraživačke programe u trajanju do dva semestra, dok postdoktorat stipendira sa do 2.900 dolara, kaže Saša Brlek iz Američkog veleposlanstva.

Zainteresirani će na Sajmu moći dobiti informacije o više od 5.600 stipendija dostupnih na samom Sajmu. Tportalova ekipa na Sajmu stipendija razgovarala je s izvršnim direktorom Instituta za razvoj obrazovanja Ninoslavom Šćukancem, studentima koji traže odgovarajuću stipendiju i iskustvima bivših stipendista.

Više pogledajte u videoprilogu.