NA LJETO SVJETSKO PRVENSTVO

Pogledajte brutalne 'full contact' srednjovjekovne bitke u Trogiru

27.02.2014 u 18:52

Bionic
Reading

Trogir će ovoga ljeta od 12. do 15. lipnja ugostiti 5. svjetsko prvenstvo 'Battle of the nations - Bitka naroda', kulturno-sportski spektakl zbog kojega su već sada prodani svi smještajni kapaciteti u tom gradu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare

Na najvećemu srednjovjekovnom sajmu u Europi sudjelovat će više od 25 reprezentacija s četiri kontinenta za koje će biti izgrađen i autentični srednjovjekovni kamp, najavili su organizatori.

Očekuje se da će Trogir posjetiti nekoliko tisuća turista koji će gledati noćne masovne bitke osvijetljene bakljama, a prvi put na igrama i ženske bitke. Najavljena su i natjecanja za najbolju izradu oklopa i za najbolji autentični srednjovjekovni kostim, a očekuju se i proglašenja majstora rukovanja srednjovjekovnim oružjem.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella podsjetio je na važnost naše povijesti koja je bitan segment u jačanju turizma. 'U županiji imamo tri povijesna spektakla - Omišku gusarsku bitku, Kliške uskoke i Srednjovjekovni festival u Trogiru. Sve to nam pomaže da oživimo svoju bogatu srednjovjekovnu povijest i razne viteške igre te da i tako privučemo još više turista u svoje gradove', rekao je, ističući da su zbog tog događaja svi smještajni kapaciteti u Trogiru već popunjeni.

Spektakl se održava u organizaciji Međunarodne udruge za povijesne srednjovjekovne bitke (Historical Medieval Battle International Association - HMBIA) koja želi razviti novu vrstu sportske i kulturne aktivnosti nastale u moderno doba te oživjeti povijest srednjeg vijeka. 'Battle of the nations' je svjetsko prvenstvo u 'full contact' srednjovjekovnim bitkama u oklopima koje nemaju scenarij ni koreografiju, a borbe zahtijevaju vještinu i izdržljivost

Predstavnik hrvatske asocijacije HMB-a Ivan Loborec rekao je da se trenutačno okupljaju članovi viteških udruga iz svih krajeva Hrvatske koji će sastaviti nacionalni tim. 'Još smo u fazi prikupljanja novca za nacionalni tim. Trenutačno razmišljamo o kupnji oklopa. Nas je u ekipi 12, a oklop stoji oko 2000 eura', rekao je Loborec.

Bitka naroda dva puta se održala u Ukrajini, a zatim u Poljskoj i Francuskoj. Organizatori su se izravno obratili gradu Trogiru, i to kada su doznali za Srednjovjekovni festival i vidjeli kulu Kamerlengo. Kamp će biti smješten oko te trogirske kule i na nogometnom igralištu, gdje će se zbivati glavne borbe. U kampu Solinama bit će podignuti šatori za sudionike i posjetitelje koji će četiri dana živjeti srednjovjekovnim životom, a za svaki slučaj bit će u pripravnosti i medicinske ekipe s obzirom na česte ozljede u tim borbama.