VRIJEME JE ZA POBUNU

'Pogledaj dobro na svoj Rolex, Sarkozy!'

20.10.2010 u 17:15

Bionic
Reading

Izlizani klišej prema kojem Francuzi više vole revoluciju, nego reformu nanovo se pokazuje aktualnim tijekom snažnih prosvjeda protiv nove reforme mirovina u čitavoj Francuskoj

Ni šesti dan prosvjeda protiv reforme mirovina u Francuskoj ne pokazuje znakove posustajanja. Prema podacima, kako sindikalnim, tako i službenim, na francuske je ulice jučer izašlo između 1,1 i 3,5 milijuna ljudi, a prosvjedi se širom zemlje nastavljaju i danas. Prosvjednicima iz javnih službi pridružili su se u međuvremenu zaposlenici iz privatnog sektora, gimnazijalci te radnici u rafinerijama, što je ubrzo dovelo do nedostatka goriva na velikom broju benzinskih stanica.

Iako je Sarkozy izdao naredbu za hitno odblokiranje skladišta goriva, navodeći da su slični pokušaji paraliziranja čitave zemlje nedopustivi, demonstranti su uspjeli nanovo zatvoriti nekoliko skladišta. Javni promet, kao i prilazni putovi prema aerodromima, i danas su djelomično blokirani. Prema riječima, ministra ekologije i održivog razvoja, Jean-Louisa Borlooa oko 3.000 benzinskih stanica u Francuskoj je trenutno bez goriva. Demonstracije su u nekim sredinama dovele i do nasilja i do pljački, primjerice u Lyonu, u koji se danas uputio Brice Hortfeux, ministar unutarnjih poslova.

Uz slogane kao što su 'Pogledaj dobro na svoj Rolex, Sarkozy, vrijeme je za pobunu', demonstranti ne pokazuju znakove posustajanja. Dapače, svoje su ujedinjene napore upravo koncentrirali pred konačno izglasavanje osporavanog zakona, zakazano za četvrtak 21. listopada u Senatu, u kojem se podiže minimalni prag za dolazak u mirovinu sa 60 na 62 godine.

Svi francuski mediji intenzivno prate prosvjede te donose mape na kojima su ucrtane benzinske stanice na kojima se još može nabaviti gorivo kao i vodič kroz znatno otežani javni, željeznički, autobusni i zračni promet.

Unatoč galopirajućim nemirima, velikoj podrški francuske javnosti (prema anketama, više od 70 posto Francuza podržava prosvjede i protivi se reformi) i najavama generalnog štrajka kakav je Francuska doživjela 1995. godine, francuska vlada zasad čvrsto na zacrtanoj liniji reforme te ne najavljuje pregovore o spornoj točki podizanja dobnog praga.