RIJEČKI REKTOR LUČIN:

Podupiremo cilj, ali ne i metode studenata

12.05.2009 u 15:26

Bionic
Reading

Novi rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio svoje najbliže suradnike, da članovi sveučilišnog Senata podupiru cilj studentskog prosvjeda - omogućavanje besplatnog studiranja svima, ali ne i metode koje uključuju blokadu nastave

Ustvrdio je kako će dosadašnja blokada uzrokovati ozbiljne teškoće u organizaciji nastave i završetku studijske godine, posebice za studente treće godine dodiplomskog studija. Prorektor Goran Kalogjera smatra da se studijska godina na Filozofskom fakultetu i Akademiji primijenjenih umjetnosti neće znatno produljiti zbog nadoknade propuštene nastave. Produljit će se možda za pokoji dan, a bude li trebalo, radit će se subotom i nedjeljom, rekao je Kalogjera i dodao da se na tim visokoškolskim ustanovama, unatoč blokadi, radilo u manjem opsegu u obliku konzultacija ili ispita.

Govoreći o početku redovite nastave na Filozofskom fakultetu u skladu s odlukom Fakultetskog vijeća, Kalogjera je rekao da je od jučer organizirana nastava na drugim fakultetima te na još nekim mjestima izvan Sveučilišta. Današnji podaci o broju studenata na nastavi do 11 sati su zadovoljavajući jer je na predavanjima bilo od 60 do 70 posto studenata, kazao je Kalogjera.

Po njegovim riječima najmanje studenata bilo je na predavanjima na odjelima kulturologije i germanistike, ali za to nisu odgovorni studenti, nego predstojnici tih odjela jer nisu to napravili na zadovoljavajući način. 'Može se reći da je Filozofski fakultet počeo s nastavom', ustvrdio je prorektor Kalogjera.

Rektor Lučin, na novinarsko pitanje o mogućem štrajku na Sveučilištu, odgovorio je da je pravo izražavanja nezadovoljstva štrajkom legitimno te da se štrajk ne može sprječavati. No, dodao je, ne može se ugrožavati ni pravo onih koji žele raditi i ispunjavati svoje obaveze. Čim to stanje dopusti, istaknuo je rektor, potrudit ćemo se da se poboljša status djelatnika na Sveučilištu.