KARL ERJAVEC:

'Podržat ćemo vas, ako se ne pogoršaju odnosi'

19.03.2012 u 14:22

Bionic
Reading

Inicijativa za zajedničkim sastankom hrvatske i slovenske vlade na kojem bi se raspravila preostala otvorena pitanja bez da opterećuju međusobne odnose glavni je zaključak bilateralnog sastanka slovenskog potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić

Sastanak bi se trebao održati do ljeta, a Karl Erjavec smatra da bi se nakon njega mogao očekivati i početak procesa ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom u slovenskom parlamentu. 'Zainteresiran sam kao ministar da što prije počne postupak ratifikacije. Najvjerojatnije nakon zajedničkog sastanka vlada, kako bi se iskazala pozitivna atmosfera u odnosima između dviju zemalja', kazao je slovenski potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova. Erjavec je nedavno u intervju za STA izjavio da će Slovenija ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom osim ako se ne pojavi nešto što će pogoršati odnose. Novinare je zanimalo što bi to moglo biti.

'Teško mogu reći što bi to moglo pogoršati odnose, postoji puno mogućnosti i zato je upravo bitno izbjegavanje incidenata i da ostavimo predstavnicima iz Arbitražnog suda da obave svoj posao', izjavio je ministar Erjavec.

Osim o ratifikaciji i sastanku vlada, na sastanku Erjevca i Vesne Pusić bilo je govora i Arbitražnom sporazumu. 'U odnosima dviju zemalja, koje obje imaju nove vlade, uspostavljeno je dobro ozračje i treba ustrajati u tom duhu što je omogućio Arbitražni sporazum', rekao je Erjavec.

Također, dvoje ministara dogovorilo je nastavak rada mješovite komisije koja je do sada djelovala na razini pomoćnika ili zamjenika ministara, a uloga se svodila na vatrogasne mjere pri rješavanju gorućih problema između dviju država.

Sada bi, prema riječima ministara, ta komisija trebala otvarati pitanja iz područja energetike, prometa i prekogranične suradnje u sklopu programa Europske unije. Naravno, izražena je podrška euroatlantskoj perspektivi Zapadnog Balkana, kao i želja za čvršćim savezništvom Slovenije i Hrvatske u ovom dijelu Europe u kojem dijele zajedničke interese.

Dogovoreno je da se nastoji izbjegavati incidente u savudrijskoj vali do odluke Arbitražnog suda. Ministrica Pusić je dodala da je ona u kontaktu i s tamošnjim ribarima, a da će ubuduće biti i u stalnom kontaktu i s ministrom Erjavcom kako incidenata u Zaljevu ne bi bilo.

Potpredsjednik Vlade i ministar Erjavec se tijekom boravka u Zagrebu sastao i s najvišim hrvatskim dužnosnicima, predsjednikom hrvatskog Sabora Borisom Špremom, predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem i predsjednikom Republike Ivom Josipovićem.

Šetnja Vesne Pusić i Karla Erjavca