najviša politička funkcija

Podrška Stenmeieru za drugi predsjednički mandat

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.01.2022 12:47
  • Objavljeno 04.01.2022 u 12:47
Frank-Walter Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier

Izvor: EPA / Autor: Joerg Carstensen / POOL

Stranka Zeleni dala je u utorak podršku ponovnom izboru Frank-Waltera Steinmeiera za predsjednika Njemačke tako da sad uz Socijaldemokratsku stranu Njemačke (SPD) i Liberalno-demokratsku stranku (FDP), sve tri stranke nove koalicijske vlade podržavaju novi mandat Steinmeiera

Frank-Walter Steinmeier je dobar i vrlo cijenjen predsjednik koji je tijekom svog prvog mandata učinio mnogo za našu zemlju“, stoji u zajedničkom priopćenju predsjedničkog dvojca stranke Zeleni, Annalene Baerbock i Roberta Habecka.

Vrh stranke Zeleni je posebice istaknuo Steinmeierove zasluge u jačanju jedinstva u zemlji tijekom pandemije.

„Mi smo uvjereni da će Steinmeier našem društvu biti oslonac na teškom putu ka izlazu iz pandemije i zato podržavamo njegov ponovni izbor“, zaključuje se u priopćenju.

S obzirom na to da su SPD i FDP još prije jasno podržali socijaldemokratskog političara Steinmeiera u namjerama za osvajanje i drugog predsjedničkog kandidata, ove tri vladajuće stranke raspolažu većinom u tzv. Saveznoj skupštini, tijelu koje bira njemačkog predsjednika tako da je Steinmeierov izbor 13. veljače sada izvjestan.

Demokršćanska Unija CDU/CSU, koja je još prije pet godina podržala tadašnjeg kandidata svog koalicijskog partnera SPD-a, za sada ostavlja otvorenim hoće li iznova podržati Steinmeiera. Unija je posljednjih mjeseci podržavala ideju o izboru žene na funkciju njemačkog predsjednika.

Funkcija njemačkog predsjednika je po Ustavu najviša politička funkcija u zemlji ali ne raspolaže izvršnim ovlastima. Glavna uloga predsjednika je davanje impulsa društvenim temama te predstavljanje zemlje kod kuće i u inozemstvu.

Predsjednik međutim odbijanjem potpisivanja zakona može utjecati na njihovo donošenje no to se u povijesti SR Njemačke događalo svega u nekoliko navrata.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!