KRIZA U MEKSIČKOM ZALJEVU

Podrška Obami pala na 45 posto!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 05.07.2010 12:03
  • Objavljeno 24.06.2010 u 21:57
barack obama meksički zaljev

barack obama meksički zaljev

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Amerikanci sa sve većim pesimizmom gledaju na stanje u zemlji i sve manje vjeruju u vodstvo predsjednika Baracka Obame, pokazala je u četvrtak nova anketa lista The Wall Street Journal i TV mreže NBC News, u kojoj Obama ima najnižu potporu od početka mandata - 45 posto

Istraživanje je također pokazalo rastuću zabrinutost zbog naftne mrlje u Meksičkom zaljevu i njezin negativan utjecaj na gospodarstvo i okoliš te većinsku potporu građana za jaču regulaciju naftne industrije.

Čak 62 posto Amerikanaca smatra da je zemlja na krivom putu, što je najviše od razdoblja prije izbora 2008, a samo 33 posto vjeruje da će se stanje gospodarstva poboljšati tijekom idućih 12 mjeseci, prema 46 posto koliko je u to vjerovalo prije godinu dana.

S povećanjem tjeskobe zbog stanja nacije, potpora za Obamu i druge izabrane dužnosnike opada. Prvi put više ljudi ne odobrava Obamin rad (48 posto) od onih koji ga odobravaju (45 posto).

Čak 57 posto birača radije bi izabralo novu osobu za Kongres nego da ponovno biraju svoje lokalne predstavnike, što je najveći udio u zadnjih 18 godina.

Rezultati pokazuju 'stvarno ružno raspoloženje i nesretno biračko tijelo', ocijenio je demokratski stručnjak za anketiranje Peter Hart, koja je proveo WSJ/NBC anketu s republikanskim anketarom Billom McInturffom

'Mislim da birači samo traže promjenu, a to znači loše vijesti za izabrane predstavnike, posebno za demokrate', dodao je Hart.

McInturff je kazao da je raspoloženje birača otvrdnulo zbog nezadovoljstva stanjem gospodarstva i zbog naftne mrlje ta da 'trebaju ogromni, seizmički politički poremećaji za promjenu smjera tih moćnih sila prije kongresnih izbora u studenom'.

Za demokrate, rezultati ankete najavljuju potencijalno velike gubitke u studenome. Obje su stranke prisiljene nositi se s velikim valom protivljenja ustaljenom političkom poretku, koji predstavlja konzervativni pokret 'Tea party', nazvan po pobuni američkih kolonista protiv britanske vladavine u Bostonu 1773. godine.

No oporbeni republikanci, kroz snažno prikupljanje donacija i novačenje svježih kandidata, doveli su u pitanje dovoljno zastupničkih mjesta u Predstavničkom domu i Senatu, da se ta stranka može realno nadati osvajanju većine u oba doma, ističe WSJ.

Podrška za Obamu i njegovu Demokratsku stranku u najvećem je opadanju među biračima centra, nezavisnim biračima. No Obami se osipa i njegova biračka baza, jer je u anketi 17 posto demokratskih birača iskazalo neslaganje s načinom na koji on obavlja predsjedničku dužnost, što je najviša razina u njegovom mandatu.

Potpora Obami opala je među Hispancima te među stanovnicima malih mjesta, bjelkinjama i starijim osobama. Afroamerikanci ostaju najčvršći dio Obamine biračke baze, sa 91 posto koji odobravaju njegov rad.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi