ČOVJEK KOJI TERETI POLANČECA

Podravka preko Belje izvukla deset milijuna kuna

22.01.2010 u 08:50

Bionic
Reading

HDZ-ovac Zvonko Beljo (HDZ), umirovljeni pukovnik HV-a i osnivač križevačke tvornice tjestenine Gradec, ključna je osoba u istrazi koju je USKOK pokrenuo protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Navodno upravo njegov iskaz tereti bivšeg ministra

Prema neslužbenim podacima Jutarnjeg lista, Podravka je preko Gradeca izvukla deset milijuna eura.
'Dok god je istraga u tijeku, o tome ne mogu govoriti. Rado bih vam, dakle, dao informaciju, ali trenutačno o tome ne smijem govoriti', rekao je Beljo.

'Podravka je 5. rujna 2009. na račun križevačkog Gradeca uplatila zajam od 10 milijuna kuna, a odluku je potpisao bivši predsjednik Uprave Zdravko Šestak protiv kojeg je također proširena istraga zbog tog slučaja.

Uz Šestaka i Polančeca, u tom su predmetu osumnjičeni i bivši član Uprave za financije Josip Pavlović te vlasnik SMS-a Srđan Mladinić. Nakon što je afera izbila, Beljo je ustvrdio da mu je Podravka uplatila novac pogreškom te ga je on nakon toga vratio koprivničkoj tvrtki. No istražitelji su otkrili da je to učinjeno fiktivno, a Gradec i SMS poslužili su samo da zametu trag, piše Jutarnji.

Beljo je za Podravku najprije proizvodio tjesteninu u vrijednosti do dva milijuna kuna godišnje, da bi se nakon nekog vremena taj iznos popeo na milijuna eura. Podravka je Belji pomagala i u razboju tehnologije, s obzirom da njegovi proizvodi nisu odgovarali standardima kvalitete.