DOKAZIVANJE HRVATSTVA

Podolnjak još 1992. objasnio promjenu prezimena

19.01.2016 u 10:33

Bionic
Reading

O promjeni svojega prezimena, koje je u više navrata zagolicalo SDP-ova šefa Zorana Milanovića, varaždinski profesor ustavnog prava i trenutačni Mostov saborski zastupnik Robert Podolnjak opširno je pisao sredinom 1992. u Varaždinskim vijestima odbacivši da je Srbin te objasnivši da je Hrvat koji je igrom okolnosti nosio srpsko prezime, a koje nije bilo ni rođeno prezime njegovog oca i djeda

Nije Podolnjaka prvi zbog promjene prezimena prozvao Milanović, ali je tijekom proteklih tjedana u par navrata opet podsjetio na taj slučaj, koji je varaždinski profesor razjasnio u Varaždinskim novinama još prije gotovo 14 godina, a premda je tportal pokušavao doći do njega, nije se javljao.

Milanović je Podolnjaka, podsjetimo, još sredinom prosinca prošle godine te ponovno prije par dana nazvao 'čovjekom koji je promijenio pet stranaka i dva prezimena'. No u pismu od 17. lipnja 1992. pod nazivom 'Bez generaliziranja', odgovarajući na komentar novinarke Varaždinskih novina o tome da je u Varaždinu predano 120 zahtjeva za promjenu imena u kojemu se ona pita tko je to traži i zašto, odnosno koja je pozadina toga, Podolnjak je napisao da je Hrvat koji je igrom okolnosti nosio srpsko prezime, a koje nije bilo ni rođeno prezime njegova oca i djeda, nego je pradjeda usvojio čovjek po imenu Jovanović nakon što je ovaj ostao bez roditelja u Srijemskoj Mitrovici.

I djed i otac Roberta Podolnjaka izjašnjavali su se kao rimokatolici i Hrvati, a i Podolnjak 1992. uzima majčino prezime te u pismu detaljno opisuje događaje te prilaže preslike rodnih listova svojih predaka. Podolnjak je ustvrdio i da se u Varaždinu nikada nije osjećao ugroženo zbog prezimena koje je nosio, ali ga je promijenio jer nije želio da njegovo dijete nosi hipoteku prezimena Jovanović koje je 'vjerojatno najčešće i možda najsrpskije (ako se tako može reći) od svih tipičnih srpskih prezimena'.