'NOGOMETNA MOČVARA' U RUKAMA AZTN-A

Podnesena prijava: Mamić će morati vratiti 214 milijuna zagrebačkih kuna?!

14.11.2012 u 08:11

Bionic
Reading

U razdoblju od 2006. do 2012. godine Građanski nogometni klub Dinamo na različite načine dobio je iz zagrebačkog proračuna najmanje 214 milijuna kuna, utvrdilo je devet malih dioničara splitskog Hajduka koji su početkom tjedna pokrenuli postupak koji bi mogao imao spektakularan rezultat: od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) traži se da naloži povrat gradskog novca koji je Zdravko Mamić godinama trošio. I to s kamatama!

Premda na prvi pogled zvuči nerealno, prijava koju je devet Splićana uputilo AZTN-u vrlo opširno je argumentirana, a uz nju je priloženo čak 250 stranica različitih dokumenata. Agencija je po službenoj dužnosti već trebala reagirati na informacije da Milan Bandić godinama prelijeva javni novac u Mamićevu blagajnu, a čak je i predsjednica AZTN-a Olgica Spevec u nedavnom razgovoru za jedne dnevne novine izjavila da je njena ustanova 'nadležna i za potpore koje prima Dinamo' - no, eto, o tome nije bila službeno obaviještena. Nakon ove prijave, reakciju više neće moći izbjegavati.

Povod cijelom slučaju očito je procedura koju je za podizanje kredita od 30 milijuna kuna nedavno morao proći Hajduk: AZTN je zaključio da je davanje gradskih jamstava za kredit 'oblik državne potpore', proglasila se nadležnom i odobrila jamstva tek pod uvjetom da splitski klub dokaže kako će u idućih šest mjeseci provesti sanaciju i restrukturiranje. Kako je istovremeno Hajdukov zagrebački konkurent konstantno crpio 'živi' novac iz gradske blagajne, a ne jamstva, i to 22 do čak 40 milijuna kuna godišnje, u Splitu su zaključili kako je vrijeme da se državne institucije potakne na strogo poštivanje zakona.

Hajduk je dioničko društvo, a Dinamo (barem formalno) udruga građana, no to u ovom slučaju ne igra apsolutno nikakvu ulogu: AZTN se već izjasnio da su svi nogometni klubovi u jednakom položaju jer se bave istom djelatnošću i natječu na istom tržištu. Upravo takva definicija navedena je u Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, čije provođenje strogo nadzire i Europska komisija.

Vrijedi napomenuti da je po istom zakonu nezakonita svaka potpora za koju Agencija nije dala odobrenje, a, po izjavi same predsjednice Olgice Spevec, o tome se nikada nije raspravljalo ili odlučivalo. U tom slučaju, čak i ako je dio novca iskorišten za javne potrebe, svejedno mora biti vraćen uz kamate koje se računaju od dana isplate.

Devetorica Splićana, među kojima su i bivši čelnici Torcide i sadašnje vodstvo udruge Naš Hajduk, ujedno su i dioničari splitskog kluba koji smatraju da imaju osnovu za podnošenje prijave jer je nelegalnim potporama i nelojalnom konkurencijom ugroženo njihovo vlasništvo. U dokumentu kojeg posjeduje tportal detaljno su nabrojani milijunski iznosi kojima je Bandić sponzorirao Mamićev klub - od 9,75 milijuna kuna 2006. godine, preko 36,4 milijuna (2007), 34 milijuna (2008), 32 milijuna (2009), 24,8 milijuna (2010), 22,5 milijuna (2011) do ovogodišnjih 22 milijuna kuna.

Novac se osim direktnim isplatama iz gradskog proračuna transferirao i preko Zagrebačkog holdinga i Turističke zajednice grada Zagreba, a dokazi su pronađeni čak i u javno dostupnim dokumentima zagrebačke gradske uprave.


U jednom od njih stoji i da se 'Dinamu osigurava čuvanje pozicije najkvalitetnijeg i najpopularnijeg sportskog kolektiva tako što se sklapa ugovor o sufinanciranju njegovog programa. Omogućeno je da kroz stabilan izvor financiranja dijela programa mogu planirati aktivnosti koje će osiguravati vrhunsku sportsku kvalitetu na nacionalnom i međunarodnom planu'.

Po istim dokumentima, novcem Zagrepčana plaćaju se čak i Dinamovi treneri, pripreme u inozemstvu, troškovi organiziranja utakmica i putovanja na nastupe u inozemstvu - dakle, i za utakmice Lige prvaka, iako je samo za sudjelovanje u ovom natjecanju zagrebački klub od Uefe nagrađen s gotovo deset milijuna eura. Iznos od 214 milijuna kuna nije konačan jer gazda zagrebačkog kluba nikada nije javno objavio rezultate poslovanja neprofitne 'udruge građana' koju vodi i kroz koju je po novinarskim izračunima posljednjih godina cirkuliralo preko milijardu kuna.

Podnositelji prijave AZTN-u su redom Žan Ojdanić, Drago Lelas, Stipe Lekić, Bojan Islamović, Ivor Jeftimijades, Silvio Jović, Alen Jurjević, Josip Tadinac i Andrija Najev. Jedan od njih, Josip Tadinac, kratko je obrazložio razloge za ovaj potez:
'Tražimo da se svi zakoni provode i da vrijede jednako za sve. Ukoliko je Hajduku trebala dozvola AZTN-a samo za gradska jamstva, smatramo da je potrebna i Dinamu za desetke milijuna kuna koje prima direktno iz gradskog proračuna. U zakonu je to potpuno jasno.'

'A ako su primali potpore bez dozvole Agencije, moraju ih vratiti. Hrvatska nogometna liga mora pružati jednake mogućnosti i jednake uvjete za sve koji se natječu, tek tada do izražaja mogu doći najbolji i najsposobniji', dodao je.

Iz ruku Milanovićeve vlade i ministra sporta Željka Jovanovića, koji se po ovom pitanju nisu previše iskazali, 'nogometna močvara' ovim potezom prebačena je na teren Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i njezine predsjednice Olgice Spevec. Reakciju AZTN-a očekujemo tijekom dana.

Možda se oglasi i sam Mamić, pa podnositelje prijave proglasi 'građanskim podzemljem'?