NADA ČAVLOVIĆ SMILJANEC

'Podmeću mi oni koji godinama nisu radili svoj posao'

Bionic
Reading

'Ne poznajem tog čovjeka o kojem se piše u medijima, nikada sa njim nisam razgovarala i ništa nemam sa tim slučajem', rekla je na izvanrednoj konferenciji za novinare šefica Porezne Uprave Nada Čavlović Smiljanec povodom informacija da je pokrenuta istraga protiv nje zbog stopiranja ovrhe nad osječkom tvrtkom OLT

'Pravo je pitanje tko je sve ove godine gurao pod tepih ili nije provodio ovršne radnje jer dug OLT-a ne datira od kolovoza 2012. nego postoji od 2007. godine. Utvrđen je i nalazom Porezne uprave, a račun nikada nije blokiran. Sve što se događa, to je podmetanje onih koji godinama nisu radili svoj posao i štitili određene obveznike i sada sve to prebacuju na mene', kazala je pomoćnica ministra financija i šefica Porezne uprave.

Nakon izjave Nada Čavlović Smiljanec nije željela odgovarati na pitanja novinara.

Odvjetnik bivše šefice porezne ispostave u Osijeku Ružice Kovačević, protiv koje je pokrenuta istraga zbog stopiranja ovrhe nad jednom osječkom tvrtkom, izjavio je danas da još nije službeno obaviješten da je zbog tog slučaja kazneno prijavljena i šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.


'S obzirom na dokaze koji se nalaze u spisu moguć je takav razvoj događaja', rekao je Hini odvjetnik Hrvoje Krivić. Dodao je da još nije dobio nikakvu službenu informaciju već je za slučaj doznao iz medija.

Iako policija i Državno odvjetništvo to nisu željeli službeno potvrditi, iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je ravnateljica Porezne uprave kazneno prijavljena zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem

Večernji list piše da je Uskok donio nalog za otvaranje istrage koji je već stigao u Poreznu upravu.

U Ravnateljstvu policije nisu željeli govoriti o tom predmetu jer je iz domene Uskoka, dok glasnogovornik Uskoka nije bio dostupan za komentar. U Poreznoj upravi i Ministarstvu financija nisu imali komentar.

Kovačević je ranije osumnjičena da je stopiranjem ovrhe nad jednom osječkom tvrtkom, proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna. Čavlović Smiljanec navodno je instruirala šeficu porezne ispostave u Osijeku, i od nje tražila da ne ovrši Osječku ljevaonicu željeza (OLT) zbog duga od 11 milijuna kuna.

Bivšoj glavnoj osječkoj poreznici Ružici Kovačević, u ožujku je određen istražni zatvor upravo zbog sumnje da je mjesecima stopirala naplatu poreznog duga OLT-u, tvrtki u vlasništvu Željka Biloša

Uskok je ranije objavio da je toj tvrtki tako omogućeno da, sve do predstečajne nagodbe u svibnju 2013. nesmetano posluje preko svojih računa. Na taj način nije ovršeno 10,5 milijuna kuna, a državni proračun oštećen je za najmanje 11,88 milijuna kuna, objavio je Uskok početkom ožujka.