VARGA ZA TPORTAL

'Podmeću mi jer stiže kraj lova u mutnom'

02.05.2014 u 11:51

Bionic
Reading

Šef HZZO-a Siniša Varga kazao je za tportal kako ne misli davati ostavku na svoju funkciju zbog mogućeg izdvajanja HZZO-a iz sustava državne riznice, a za one koji takve informacije plasiraju u medije kaže da im izdvajanje ne odgovara jer je to 'kraj lova u mutnom'

'Siniša Varga ostaje na čelu HZZO-a i u tome ima punu podršku Vlade koja ga je imenovala na poziciju ravnatelja', kažu nam u HZZO-u. Time demantiraju informaciju da je Varga spreman podnijeti ostavku ako se do 1. srpnja HZZO ne izdvoji iz državne riznice.


'Smatramo da se približavanjem roka 1. srpnja koji je najavljen kao datum izlaska HZZO-a iz sustava državne riznice javljaju svi oni kojima ne odgovara izlazak HZZO-a iz državne riznice jer upravo taj potez za mnoge donosi kraj lova u mutnom', oštro poručuju.

Očekuju da će se tim potezom ostvariti 'transparentan, pravedan i financijski održiv zdravstveni sustav'. Izdvajanjem iz državne riznice šef HZZO-a autonomno će odlučivati o novcu osiguranika, tj. o oko 21 milijardu kuna.

Iako se to trebalo zbiti 1. srpnja, moguće je kašnjenje jer za izdvajanje treba promijeniti tri zakona. Izmjenu zakona predlaže Ministarstvo zdravlja kojem je na čelu Vargin očito vječni rival Rajko Ostojić, a dosad nijedan nije ušao u saborsku proceduru.

Izdvajanjem iz državne riznice HZZO će samostalno usmjeravati novac osiguranika. Bolnice će tako dobivati novac po učinku, a ne kao dosad avansno. Varga je prošlog tjedna najavio praćenje uspješnosti kvalitete bolnica. Koja bude racionalnije upravljala novcem, ali i pružala najkvalitetniju uslugu pacijentima, dobivat će više novca. 'Očekujem da će se bolnice trgnuti i nakon ljeta imat ćemo prve rezultate', istaknuo je tada prvi čovjek HZZO-a Siniša Varga.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je pak u veljači da njegovo ministarstvo neće izgubiti dio ovlasti time što se iz državne riznice izvlači Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Ne smatra da će Ministarstvo i on biti degradirani time što će HZZO kontrolirati transfer novca. 'Dapače, to je neophodno', rekao je Ostojić. 'Svaka osiguravajuća tvrtka funkcionira na osnovi profita i dobiti, a ja jamčim, borit ću se i dalje za javno zdravstvo dostupno svima. To je ključ svega, ne samo profit', dodao je Ostojić.