PICULA O UKRAJINI

'Podjela je između onih koji imaju previše i onih koji nemaju'

03.02.2014 u 11:53

Bionic
Reading

Tonino Picula prošlog tjedna boravio je u Ukrajini kao dio izaslanstva Europskog parlamenta koje pokušava sukobljene strane dovesti pred pregovarački stol kako bi se izbjegla moguća eskalacija sukoba

U razgovoru za 'Dnevnik 3' HRT-a Picula je kazao da je njegov dojam da ukrajinski politički sustav više nema kapacitet da ovu višeslojnu političku krizu institucionalno rješava na način na koji bi to bilo za očekivati. Zbog toga on smatra da bi važnost međunarodne medijacije trebala rasti iz dana u dan.

Hrvatski europaralmentarac ne smatra da je u Ukrajini samo riječ o sukobu proeuropske i proruske Ukrajine.

'Taj sukob je medijski najatraktivniji ključ kojim se trebalo otključati ono što je još uvijek obloženo nerazumijevanjem ukrajinske krize. Ona nije samo politička, i to je Vitalij Kličko dobro rekao, on je primijetio u razgovoru s nama da je riječ o dubokoj socijalnoj i gospodarskoj krizi', kazao je Picula. Tek sad počinju progovarati o tom problemu.

'Naravno da Ukrajina ostaje podijeljena zemlja, ali ostaje podijeljena ne samo između onih koji gledaju više prema Bruxellesu i Washingtonu i onih koji tradicionalno usmjeravaju pogled prema Moskvi, ona je podijeljena između onih koji imaju previše i onih koji nemaju ili imaju sve manje i zabrinuti su za svoju budućnost i budućnost svoje djece', pojasnio je Picula.

Prema njegovom mišljenju, politika Europske unije prema Ukrajini je manjkava. On smatra da se prema njima trebalo ići s obimnijim programom podrške, ali je sve ostalo na obećanjima.

'Putin je iskoristio tu prigodu jer, kao što je rekao Winston Churchill, 'bez Ukrajine Rusija je velika, ali drugorazredna sila s Ukrajinom je pravi imperij'. Naravno, ne želim reći da će Putin s uspjehom obnoviti Sovjetski Savez, međutim Europska unija zaista mora razmisliti gdje završavaju njene granice. Da li su one fizičke granice koje se zaustavljaju na današnjim istočnim granicama Poljske ili je Europska unija i zajednica vrijednosti, a u te vrijednosti se mora daleko konkretnije ulagati', zaključio je Picula u razgovoru za HRT.