MOAMER GADAFI

'Podijelimo Nigeriju kao Jugoslaviju!'

29.03.2010 u 15:50

Bionic
Reading

Libijski čelnik Moamer Gadafi predložio je da se Nigerija podijeli na nekoliko država prema etničkom kriteriju, a po uzoru na bivšu Jugoslaviju, no njegovi komentari mogli bi dodatno pogoršati već postojeći diplomatski spor oko te najnapučenije afričke nacije

Nigerija je svog veleposlanika iz Tripolija opozvala ranije u ožujku budući da je Gadafi predložio da se Nigerija podijeli na dvije države, sjevernu muslimansku i južnu kršćansku.

Gadafi je prijedlog iznio poslije nasilnih sukoba muslimanskih i kršćanskih bandi koje su ubile stotine ljudi oko grada Jos u središnjoj Nigeriji te je čak prozvala Libiju da možda potiče nasilje.

No libijski vođa krenuo je korak dalje te opetovao zamisao o podjeli Nigerije, ali ovaj put na nekoliko država, prenosi službena agencija JANA.

'Nigerija... nalikuje Jugoslaviji u kojoj je bilo više naroda (...) a tada su ti narodi stekli neovisnost i jugoslavenska zajednica mirno je završila' i zato 'jugoslavenski model odgovara Nigeriji', ustvrdio je Gadafi.

Dio afričkih državnika hvali Gadafija, donedavnog predsjednika Afričke unije, kao velikodušnog dobročinitelja, a drugi ga optužuju za financiranje pobune i poticanje nestabilnosti i tvrde da to čini često zato da bi proturječio interesima Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.