teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti

Podignuta optužnica zbog pogibije trojice radnika u Čepinu

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 15.07.2020 16:02
  • Objavljeno 15.07.2020 u 15:36
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Zbog pogibije dvojice djelatnika osječkog 'Vodovoda' i jednog djelatnika čepinske komunalne tvrtke 'Urednost' u nesreći 19. lipnja 2018. u Čepinu, osječko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv direktora čepinske tvrtke Željka Barišića, poslovođe Ivana Mrše te protiv tvrtke

Na mjestu tragedije tada su preminuli djelatnik čepinske 'Urednosti' Mario Horvat i djelatnik osječkog 'Vodovoda' Danijel Franjić, dok je drugi djelatnik 'Vodovoda' Luka Karin preminuo naknadno u osječkom Kliničkom bolničkom centru.

Na navodeći imena okrivljenika tužiteljstvo je izvijestilo kako se prvookrivljenog 39-godišnjeg direktora tereti da, suprotno odredbama Zakona o zaštiti na radu, nije osigurao osobnu zaštitnu opremu radnicima za silazak u okno i čišćenje rešetke crpne stanice, a drugookrivljenog 62-godišnjeg poslovođu da je, znajući da nemaju potrebnu zaštitnu opremu za silazak u okno, naložio trojici radnika da odu na teren i očiste začepljenu rešetku crpne stanice.

Po dolasku do crpne stanice jedan od radnika čepinske 'Urednosti' sišao je u okno gdje je zbog nakupljanja otrovnih plinova i nedostatka kisika izgubio svijest i pao. Nakon toga su se dva radnika osječkog 'Vodovoda' drugog trgovačkog društva, koji su tamo prethodno čistili kanalizacijske cijevi pokušavajući pomoći onesviještenom radniku, spustili u okno gdje su također izgubili svijest i pali na tlo.

Potom je 53-godišnji radnik čepinske 'Urednosti', zajedno s pristiglim djelatnicima čepinskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva i djelatnicima Hitne medicinske pomoći sišao u okno crpne stanice kako bi pomogli i iznijeli onesviještene radnike.

Zbog tih propusta i nehajnog postupanja dvojice okrivjenika dvojica su radnika preminula na mjestu događaja, a treći je radnik preminuo istog dana u osječkom KBC-u, dok je radnik, koji je s djelatnicima čepinskog DVD-a i Hitne pomoći izvlačio stradale teško ozlijeđen.

Dvojicu okrivljenika tereti se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a trećeookrivljenu tvrtku za počinjenje navedenog kaznenog djela zbog povrede dužnosti prvookrivljenika kao direktora da postupa po propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!