VELIKA TRAGEDIJA

Preminuo i treći radnik u Čepinu, niti jedan nije imao masku protiv otrovnih plinova

19.06.2018 u 19:49

Bionic
Reading

U stravičnoj nesreći u kanalizacijskoj Crpnoj stanici u Čepinu pri izvođenju radova na odštopavanju odvoda u utorak nešto iza 11 sati smrtno su stradali Mario Horvat (43), radnik Komunalca Čepin, Danijel Franjić (42), radnik Vodovoda Osijek i Luka Karin (34) iz Vodovoda. Njihov kolega Ivan Mazur (52) iz Komunalca prevezen je u Osijek u teškom stanju i smješten je na Jedinicu intenzivnog liječenja. Na istom mjestu bio je i Karin, ali nažalost, on je tijekom poslijepodneva izgubio životnu bitku

Prema neslužbenim informacijama, do ove velike tragedije najvjerojatnije je došlo zbog trovanja otrovnim plinovima u unutrašnjosti Crpne stanice koja se nalazi na križanju Kalničke i Ulice Papuk gore, piše Jutarnji list.

Četvorica radnika prethodno su s još dvojicom svojih kolega popili kavu na terasi obližnjeg kafića i onda su krenuli obaviti posao po nalogu svojih tvrtki, a nakon što su se stanari okolnih kuća požalili da posljednjih dana imaju pojačani povrat otpadnih voda iz kanalizacije u kuće. Jedan od njih prethodno je otišao na drugu stranu, u pekarnicu, a ostala petorica zaputila se prema Crpnoj stanici.

'Zasad pretpostavljamo da se jedan od njih spustio dolje u stanicu te da mu je zbog otrovnih plinova pozlilo, zbog čega je izgubio svijest, nakon čega se drugi za njim žurno spustio ne bi li mu pomogao i izvukao ga, ali se isto dogodilo i njemu. Potom su i druga dvojica, vjerojatno po inerciji krenula dolje kako bi spasili svoje kolege, ali su i oni ubrzo ostali bez svijesti', rekla jeza Jutarnji list osoba bliska istrazi.

Peti radnik navodno je pokušao dobaciti svojim kolegama lanac koji su imali sa sobom, ali nije im mogao pomoći i ostao je u šoku na površini zemlje, ali je smogao snage da pozove pomoć.

  • +36
U Čepinu poginula dvojica radnika, otrovao ih plin iz šahta Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

'Čim smo došli, pristupili smo izvlačenju dvojice muškaraca koji su davali znakove života i koji su bili iznad površine vode. S obzirom na opasnost od otrovnih plinova, koristili smo izolacijske aparate i izvukli njih dvojicu. Obojica su bila bez svijesti, a onda je jedan od njih počeo hvatati zrak. Druga dvojica unesrećenih bili su ispod površine vode, pa smo pozvali kolege iz JPVP Osijek koji su ubrzo došli na mjesto nesreće i pomogli nam da izvučemo i njihova beživotna tijela', rekao  je Tomislav Nađ, zamjenik zapovjednika DVD-a Čepin, čije su nam riječi potvrdili i u JPVP Osijek, dodavši kako su Mario i Danijel ležali na dubini od šest metara.

Vatrogasci su pri izvlačenju tijela koristili i pumpe za ispumpavanje vode, koja je nadirala u stanicu. Nađ nam je rekao i da niti jedan radnik kada su ih izvukli nije imao na glavi masku, te da je pokraj otvora gdje je bio peti radnik, koji se nalazio u stanju šoka, bio lanac, ali i da je taj lanac bio neupotrebljiv za izvlačenje nastradalih osoba.