DOVOĐENJE U OPASNOST ŽIVOTA

Podignuta optužnica protiv pilota za sudar MIG-ova

16.12.2011 u 18:11

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv dvojice pilota I. T. (1974) i M. K. (1978) koji su izazvali sudar dvaju MIG-ova na vježbi vojnog zrakoplovstva na području vojnog poligona 'Eugen Kvaternik Slunj' prilikom čega je na zemlji ozlijeđena jedna osoba

Okrivljenicima se optužnicom stavlja na teret da su 23. rujna 2010. od 12,30 do 12,48 sati na području vojnog poligona 'Eugen Kvaternik Slunj' tijekom zrakoplovne vježbe, prvookrivljenik kao vođa grupe četiri borbena aviona MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga Republike Hrvatske i drugookrivljenik upravljali avionima protivno Pravilniku o letenju zrakoplova i Pravilima o letenju oružanih snaga, stoji u priopćenju DORH-a objavljenom na njihovim internetskim stranicama.

Postupajući suprotno navedenim odredbama, doveli su u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, jer je prvookrivljenik letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima, pa budući da je istovremeno manevar bez izvješćivanja izvodio i drugookrivljenik, iako nije vidio vođu grupe, uslijed ovih manevara dolazi do sudara aviona i do lansiranja raketa iz lansera desnog krila drugookrivljenikova aviona, navode iz DORH-a.

Dijelovi tih raketa u mjestu Donja Šupica ranjavaju mještanku Mariju Klipu koja je uz niz lakih tjelesnih ozljeda zadobila i tešku tjelesnu ozljedu odnosno otvoreni prijelom lijeve nadlaktice s prekidom živca lijeve ruke.