OPERATIVNA SKUPINA

Pod vodstvom Hrvatske, u borbu protiv krijumčara migranata uključuju se još tri zemlje

29.02.2024 u 17:13

Bionic
Reading

U četvrtak, 29. veljače, održana je 289. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović na usvajanje predložio Odluku o produljenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine:

„Naša Vlada je 7. ožujka 2022. godine donijela Odluku o uvođenju privremene zaštite u RH za raseljene osobe iz Ukrajine zbog vojne agresije i invazije Rusije na tu zemlju, a sukladno o provedbenoj Odluci Vijeća o utvrđivanju postojanja masovnog priljeva raseljenih osoba“, te dodao kako je Vijeće EU-a 19. listopada prošle godine usvojilo Odluku kojom se privremena zaštita produljuje do 4. ožujka 2025.

„S obzirom da se u mnogim područjima Ukrajine nastavljaju sukobi te da se broj raseljenih osoba koji uživaju privremenu zaštitu u Hrvatskoj vjerojatno neće smanjiti sve dok rat protiv Ukrajine bude trajao, potrebno je produljiti privremenu zaštitu za raseljene osobe koje trenutačno uživaju taj status.“

Također, ministar Božinović obrazložio je Prijedlog zaključka u vezi sa Zajedničkom izjavom o namjeri Radne skupine za Zapadni Balkan o suradnji u području borbe protiv krijumčarenja migranata: „Krijumčarenje migranata je postalo posebna vrsta organiziranog kriminaliteta, u ovoj trenutku možda i najprofitabilnija, s obzirom da krijumčari za krijumčarenje jednog migranta zarade i do pet tisuća eura“ te naglasio kako hrvatska policija u zadnjih nekoliko godina bilježi rekordne brojke uhićenih krijumčara što ukazuje da je ova vrsta kriminaliteta u svojevrsnoj ekspanziji.

Također je iznio podatak kako je prošle godine hrvatska policije uhitila 1880 krijumčara i pomagača, a koji trend nastavlja rasti. Naime, zaključno s jučerašnjim danom u 2024. godini, u odnosu na veljaču 2023. godine, zabilježen je porast uhićenja od 205 posto, a radi se o 415 uhićenja. Rezultat je to velikog angažmana policije u suzbijanju organiziranog kriminala, a s obzirom na to da ove kriminalne skupine djeluju na širem europskom području vrlo je važna suradnja policijskih organizacija većeg broja zemalja.

  • +3
Migranti u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

„Na tom tragu potpisana je i Zajednička izjava o namjeri Radne skupine za Zapadni Balkan o suradnji u području borbe protiv krijumčarenja migranata. Njome se uspostavlja 24-satni sustav za brzu razmjenu podataka u stvarnom vremenu uz stratešku analizu informacija čime će se olakšati provedba međunarodnih akcija osiguravanjem koordiniranog i pravovremenog djelovanja policijskih tijela potpisnica, a to su tijela 20 europskih država. Razmjena ove vrste operativnih podataka ima dodatnu vrijednost za rad hrvatske policije koja ima najbolje rezultate u borbi s počiniteljima ove vrste kaznenih djela“, zaključio je ministar Božinović.

Od 1. ožujka, s radom započinje i operativna radna skupina čije je vođenje Europol povjerio Hrvatskoj, a u kojoj će participirati policijski službenici iz Bosne i Hercegovine, Slovenije te Njemačke.