HDZ I HDSSB

Pod Tuđmanovim spomenikom pomirba ljutih slavonskih rivala

  • +9

Spomenik Franji Tuđmanu u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Bionic
Reading

Na osječkom Trgu slobode u četvrtak navečer svečano je otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu, prvome hrvatskom predsjedniku, autora akademskog kipara Ante Jurkića

Izradbu spomenika su, u iznosu od 550 tisuća kuna, financirali Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, a osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo istaknuo je kako je spomenik znak zahvalnosti prvom hrvatskom predsjedniku, čovjeku koji je ostvario hrvatski san o samostalnosti i suverenosti.

'Nema ljepšeg mjesta za spomenik čovjeku koji nas je sve zadužio od Trga slobode, najljepšeg trga u Hrvatskoj, u nepokorenom gradu Osijeku', rekao je Bubalo. Posebno je naglasio kako je i ovaj spomenik odgovor na nepravedne jučerašnje presude (šestorici Hrvata iz BiH) i pokušaj da se predsjednika Tuđman okrivi za zločinački poduhvat.

Legendarni američki diplomat Henry Kissinger rekao je jednom prilikom dr. Franji Tuđmanu: 'Gospodine predsjedniče, vi ste zadužili hrvatski narod jer ste u povijesnim trenucima bili na čelu i omogućili stvaranje države, ali kao svi veliki ljudi ni vi nećete dočekati izraze zahvalnosti i učinit će to tek dolazeće generacije, ali vjerujte učinit će. Vi ćete biti veliki čovjek hrvatske povijesti, ali ne za života, već kad ocjene budu donesene hladnom glavom.' I mi danas znamo da će generacije hrvatskog naroda današnje i buduće biti vječno zahvalne dr. Tuđmanu za sve što je učinio. Stoga neka i ovaj spomenik na jednom od najljepših trgova u Hrvatskoj bude dokaz neraskidive veze prvog hrvatskog predsjednika i našeg nepokorenog grada Osijeka', poručio je Bubalo.


Sin prvoga hrvatskog predsjednika dr. Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a, rekao je kako spomenik prvom hrvatskom predsjedniku 'zaista nije mogao dobiti bolje mjesto nego na Trgu slobode'.

Zahvalio se osječkom gradonačelniku Krešimiru Bubalu, Gradskom vijeću grada Osijeka, osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću i Osječko-baranjskoj županiji u ime svoje obitelji i svoje osobno ime 'na tako velikom poklonu čovjeku koji je oduvijek sanjao hrvatsku slobodu'.

Dr. Miroslav Tuđman je rekao kako je ovaj spomenik i znak zahvalnosti svim žrtvama Domovinskog rata, podsjetivši kako je samo u Osijeku ubijeno 1700 civila i branitelja. Osvrnuo se i na 'nepravedne presude' u Haagu te izrazio uvjerenje da će i 'ovaj put pravda pobijediti'.

Iako je lokalni HDZ proteklih dana osporavao datum otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku, nazočnost vrha te stranke po kazala je kako HDZ ipak odo brava podizanje ovog spomenika u Osijeku. 'Mi kao HDZ podupiremo i držimo da bi u cijeloj Hrvatskoj u sva kom gradu i općini moralo biti mjesto gdje se građani mogu pokloniti prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu zbog svega što je napravio za Hrvatsku. On je utemeljitelj hrvatske domovine i sigurno je da zaslužuje ovakav spomenik na ovakvom mjestu', poručio je Tomislav Čuljak, potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a. Sam Miroslav Tuđman napomenuo je kako ne čudi približavanje HDZ-a i HDSSB-a jer te dvije stranke drže do istih vrijednosti.

Spomenik dr. Franji Tuđmanu u bronzi, koji je s postoljem visok oko 3,5 metra
, otkrio je sin prvoga hrvatskog predsjednika dr. Miroslav Tuđman. Na svečanosti su uz brojne Osječane i osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića nazočni bili i potpredsjednik Hrvatskog sabora i politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak te saborski zastupnik i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Stier.

Spomenik dr. Franji Tuđmanu postavljen je na nedavno obnovljenom osječkom Trgu slobode, čiju je obnovu u iznosu od 24 milijuna kuna financirao grad Osijek. Nakon svečanosti otkrivanja spomenika gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo i njegovi prijatelji podijelili su Osječanima tri tisuće hrvatskih zastava. Kupnju zastava je financirao gradonačelnik i, kako je rekao, njegovih 15 prijatelja.