AUSTRIJANCI PIŠU

Pod patronatom Angele Merkel dogovara se razmjena mladih iz bivše SFRJ

04.07.2016 u 12:34

Bionic
Reading

U Parizu se danas održava treći konferencija država Zapadnog Balkana, događaj koji je 2014. pokrenut na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel. Na konferenciji uz države Zapadnog Balkana sudjeluju još i Francuska kao domaćin, Njemačka te Hrvatska, Slovenija, Austrija i Italija i predstavnici Europske komisije. Austrijski Der Standard u svojoj analizi konstatira da ova inicijativa još uvijek nije uspjela potaknuti reforme u zemljama Zapadnog Balkana

'Počelo je ambiciozno. Poslije prvog balkanskog summita u Berlinu 2014. lansirana je njemačko-britanska inicijativa za Bosnu i Hercegovinu, kako bi se pokrenule reforme. Dvije konferencije kasnije je London otpao kao partner u Europskoj uniji a inicijativa za BiH se nasukala. I kod planiranih infrastrukturnih projekata - autoceste i energetika - nije bilo pomaka. Narativ po kojemu će sve države u Europi postati članice EU-a Brexitom je značajno uzdrman. Utjecaj EU-a na Balkanu suočava se s izazovima Rusije i Turske i njihovih autoritarnih stilova vladavine', konstatira Der Standard u analizi pod naslovom 'Summit za ostavljene balkanske države' u povodu treće konferencije o Zapadnom Balkanu koja se danas održava u glavnom gradu Francuske.

Austrijski list zaključuje da pariška konferencija neće rezultirati velikom dinamikom te podsjeća da su balkanske države obećale da se neće međusobno blokirati na putu u EU, ali da je Hrvatska ipak blokirala Srbiju. 'Ipak, nedavno su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić dogovorili kako će se otvorena pitanja rješavati u dobrosusjedskom duhu', podsjeća Der Standard.

Kao najveće postignuće zapadnobalkanskih konferencija izdvaja se sporazum o razmjeni mladih koji bi trebao biti potpisan danas u Parizu i koji se bazira na sličnom programu između Francuske i Njemačke. Inicijativa pod nazivom Ryco bi od 2017. trebala okupljati mlade iz šest država Zapadnog Balkana (a to su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija i Kosovo), 's ciljem podrške demokratskim vrijednostima i procesu pomirenja'. Naime, mnogi mladi iz tih država nikad nisu bili u susjednim zemljama te imaju često i snažnije predrasude od generacije svojih roditelja.

'Regija je u ratovima i političku nestabilnost već izgubila cijelo jedno desetljeće', konstatira Der Standard. Svugdje nedostaje strukturne reforme koje bi omogućile investicije, a i državne su uprave neefikasne. Sve dok ne bude radnih mjesta, ljudi iz te regije će selit će u pravcu Njemačke, smatra Der Standard, te navodi uznemirujući podatak kako je na Kosovu četvrtina kućanstava financijski ovisna o dobivanju novca iz inozemstva.

Austrijski list citira stručnjaka za Zapadni Balkan Tobiasa Flessenkempera koji kaže da su ove konferencije kao utakmice bez golova. Sljedeće je godine pak domaćin konferencije Italija te bi to trebala biti i posljednja zapadnobalkanska konferencija ove vrste. No der Standard ističe da EU itekako ima interesa ne odustati od Zapadnog Balkana, o čemu svjedoči i suradnja pri zatvaranju balkanske izbjegličke rute.