PREDSJEDNIČKI IZBORI

Pod paljbom Zapada, Putin očekuje trijumf

18.03.2018 u 08:46

Bionic
Reading

Rusi u nedjelju glasuju na predsjedničkim izborima na kojima se očekuje slavodobitna pobjeda Vladimira Putina koji je na biračkom mjestu u Moskvi rekao da će biti zadovoljan svakim rezultatom koji će mu omogućiti četvrti mandat

Odgovarajući na pitanje kakav bi ga rezultat zadovoljio, ruski predsjednik je rekao: "Svaki koji mi daje pravo na obnašanje predsjedničke dužnosti".

"Siguran sam u program koji nudim zemlji", dodao je, u crnom odijelu i s tamnocrvenom kravatom, na biračkom mjestu br. 2151, u prostorijama Znanstvene akademije u Moskvi, gdje je već glasovao zadnjih godina.

Ankete pokazuju da Vladimir Putin, budući da nema ozbiljnijeg protukandidata, dobiva oko 70 posto glasova, što će mu omogućiti ostanak na vlasti do 2024. i potvrdu statusa prvog i najmoćnijeg čovjeka u Rusiji koju je zadnjih godina vratio na međunarodnu pozornicu.

Više od 107 milijuna birača pozvano je u nedjelju na birališta diljem te najveće zemlje svijeta. S obzirom na vremensku razliku, birališta su već u subotu navečer i tijekom noći otvorena u Sibiru i na krajnjem istoku.

Putinu, kojemu je 65 godina, ovo bi bio četvrti mandat, više od 18 godina pošto ga je prvi ruski predsjednik Boris Jeljcin izabrao za svog nasljednika.

Međusobni izgon diplomata Rusije i Velike Britanije koju jednodušno podupiru saveznici, dodatno su potkraj kampanje zaoštrili gotovo hladnoratovsko ozračje koje vlada u zadnjem mandatu Vladimira Putina dok Kremlj pomaže sirijskom režimu u ratu, dok vlada ukrajinska kriza i čuju se optužbe za rusko upletanje u američke predsjedničke izbore.

Ruski predsjednik je šutio tijekom čitave krize, prepuštajući brigu za odgovore svom glasnogovorniku i diplomatima.

Po anketi javnog instituta VCIOM-a, kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin dobiva 7 posto glasova, a ultranacionalist Vladimir Žirinovski 5 posto, ispred liberalne novinarke Ksenije Sobčak (1-2 posto), dok ostali kandidati osvajaju zanemarive rezultate.

Glavni politički protivnik Kremlja, Aleksej Navaljni isključen je iz utrke pošto je izborno povjerenstvo odlučilo da se ne može kandidirati zbog sudske presude za pronevjeru javnog novca, za koju on tvrdi da je 'maslo' vlasti.

  • +16
Izbori u Rusiji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Oporbeni čelnik je već u nedjelju ujutro na Twitteru objavio videosnimku na kojoj se, tvrdi, vidi kako se zatrpavaju glasačke kutije na biračkom mjestu na ruskom krajnjem istoku.

Na izborima će presuditi odaziv birača, pa je Kremlj u kampanji učinio sve ne bi li pokrenuo birače, napose "Putinov naraštaj", mlade koji prvi put izlaze na birališta i koji su se rodili kada je Putin došao na vlast.

Premda trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji najvjerojatnije neće utjecati na glasovanje Rusa koji su navikli na kritike koje Zapad upućuje Moskvi, moglo bi dati ton idućem mandatu Vladimira Putina koji bi mu trebao biti i zadnji ne bude li dirao ustav, kao što je obećao.

Ruski predsjednik gotovo i nije vodio kampanju, zadovoljivši se dvama dvominutnim nastupima na koncertima potpore i ignorirajući televizijske debate.

FOTO PREGLED tjedna

Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan

Pogledaj galeriju