nove koalicije

Počivalšek: Nova slovenska vlada 'nije pakt s vragom'

04.03.2020 u 21:42

Bionic
Reading

Nova slovenska vladajuća koalicija "nije pakt s nečastivim nego savez za Sloveniju" poručio je u objavi na Facebooku predsjednik Stranke modernog centra (SMC) Zdravko Počivalšek, druge najjače stranke u četverostranačkoj vladi koju će sastaviti mandatar Janez Janša

Formiranje nove koalicije, čime se izbjeglo održavanje prijevremenih izbora nakon ostavke dosadašnje vlade Marjana Šareca, ne bi bilo moguće bez pristanka Počivalšeka da nakon raspada Šarecove koalicije promijeni stranu i pristane na pragmatičnu koaliciju s Janšom i vladu u kojoj će dominirati desnica.

Počivalšek je optužen da je izdao svoje birače, što on niječe i kaže da je djelovao u nacionalnom interesu, kako se politička kriza ne bi produžila raspisivanjem novih izbora i time imala negativne ekonomske posljedice. "Znam da sam mnogo riskirao uporno nastojeći da nastane nova koalicija s Janšinom strankom, kad sam odbio zahtjeve onih koji su programiranom ostavkom Šarecove vlade željeli baciti na koljena cijelu državu", napisao je u objavi na Facebooku Počivalšek, koji će i u novoj vladi Janeza Janše zadržati mjesto ministra za gopsodarstvo, te mjesto potpredsjednika vlade. Zbog Počivalšekova ulaska u vladu koju će voditi Janša potkraj prošlog tjedna ispred sjedišta SMC-a u Ljubljani održane su demonstracije nevladinih udruga i lijevih aktivista koji su zahtijevali da se ta stranka povuče iz koalicije s Janšom za kojega kažu da će "orbanizirati" liberalnu Sloveniju i da je korumpirani političar kojega prate afere.

U jednom novinskom intervjuu tijekom pregovora četiriju stranaka koje su sklopile koalicijski sporazum o novoj vladi pod vodstvom Janše, Počivalšeka su čak pitali kako on koji dolazi iz partizanske obitelji može pregovarati s Janšom čiji je otac bio slovenski domobran, što dodatno ilustrira ostrašćenost i ideološke suprotnosti, te predrasude u slovenskoj politici općenito. Stranku modernog centra (SMC) je zbog ulaska u Janšinu koaliciju protestno napustio i njen osnivač i počasni predsjednik Miro Cerar, rekavši da vraća iskaznicu stranke koja je izdala svoja načela i koja više ne zaslužuje ni svoje ime jer nije "ni moderna ni liberalna" kakva je bila prilikom nastanka 2014. godine. U odgovoru kritičarima, Počivalšek je na Facebooku naveo da je iz gospodarstva u politiku ušao bez egoističke računice i da su ga birači u njegovoj izbornoj jedinici uz rijeku Sutlu kod Podčetrtka, gdje je bio direktor uglednog turističkog poduzeća, birali zato da u parlamentu i vladi "napravi nešto za opću dobrobit", a ne zato da sudjeluje u političkim igrama radi vlastite karijere.