DO NOVE GODINE

Počinje zima: Stižu snijeg, bura i minusi!

24.12.2014 u 08:59

Bionic
Reading

Od četvrtka će temperature pasti u cijeloj Hrvatskoj, no osobito u kontinentalnim krajevima. Do Nove godine vrijeme će biti promjenjivo s dosta oblaka, oborina i vjetra. Na sjevernom Jadranu bit će orkanskih udara bure, a u unutrašnjosti snijega ili oborina na granici snijega i kiše. Stabilizacija vremena može se očekivati tek u prvim danima siječnja, no čini se da se ne može očekivati neko veće zatopljenje

U četvrtak će još veći dio dana biti promjenjivo oblačno, u kontinentalnoj unutrašnjosti uz dulja sunčana razdoblja, osobito prijepodne. Oblačnije će biti na Jadranu, u njegovom zaleđu i u gorskoj unutrašnjosti, gdje je povremeno moguća slaba kiša. Prema kraju dana oblaka će biti više, a oborine su moguće posvuda. U noći na petak u gorju će kiša prelaziti u snijeg. U unutrašnjosti će puhat slab do umjeren jugozapadnjak. Na Jadranu će puhati slab do umjeren jugozapadnjak i jugo. Krajem dana u unutrašnjosti će zapuhati sjeveroistočnjak, a na Jadranu bura. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 0 do 5, a na Jadranu od 7 do 12°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će biti od 8 do 12, a na Jadranu od 12 do 16°C.

U petak ujutro i sredinom dana bit će oblačno uz kišu, a u gorju susnježicu i snijeg. Tijekom ranog jutra uz osjetno zahlađenje, susnježica ili snijeg mjestimice su mogući i u nizinama unutrašnjosti. Tijekom poslijepodneva sa zapada se očekuje postupno smirivanje vremena i djelomično razvedravanje. Oblačnije će se zadržati u Dalmaciji, Slavoniji i Lici gdje su oborine moguće i poslijepodne. U unutrašnjosti će puhat slab do umjeren sjeverozapadnjak, a na Jadranu jaka i olujna bura, s orkanskim udarima podno Velebita. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od -2 do 2, a na Jadranu od 5 do 10°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 3 do 7, a na Jadranu od 9 do 14°C.

U subotu će gotovo posvuda biti pretežno sunčano tek ponegdje uz malu naoblaku. Nešto više oblaka bit će samo u Lici, gdje je još ujutro moguć slab snijeg. U unutrašnjosti će puhati umjeren sjeverozapadnjak, a na Jadranu jaka i olujna bura, s orkanskim udarima podno Velebita. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od -6 do -2, a na Jadranu od 2 do 6°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 2 do 5, a na Jadranu od 8 do 12°C.

U noći će se ponovno naoblačiti pa će u nedjelju posvuda biti pretežno oblačno, a prijepodne i uglavnom suho. Sredinom dana i poslijepodne očekuju se nove oborine i to najprije na sjevernom Jadranu i u gorskoj unutrašnjosti, a navečer i u noći i u drugim krajevima zemlje. Na Jadranu će padati kiša, u gorju snijeg, a u nizinama unutrašnjosti oborine na granici kiše i snijega. U unutrašnjosti će vjetar biti slab, na sjevernom Jadranu će puhat umjerena i jaka bura, a u Dalmaciji umjereno i jako jugo. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od -4 do 0, a na Jadranu od 5 do 10°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 2 do 5, a na Jadranu od 9 do 14°C.

Tijekom ponedjeljka i utorka, vrijeme se neće značajnije mijenjati, jedino će u unutrašnjosti temperature biti još nešto niže pa će i u nizinama biti veće vjerojatnosti za snijeg.

Postupna stabilizacija se očekuje tek sredinom tjedna, i to najprije na Jadranu i u zapadnoj unutrašnjosti.