prvi korak

Počinje utrka za 5G mrežu vrijedna 300 milijuna kuna

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 02.04.2021 10:07
  • Objavljeno 02.04.2021 u 10:07
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HT

Državni proračun mogao bi biti bogatiji za više od 300 milijuna kuna koje će se sliti u njega u ime 5G mreže, piše u petak Večernji list

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), jučer je na svom Vijeću usvojila okvirni plan dražbe, što je prvi korak u procesu dodjele frekvencijskih pojaseva operatorima na kojima će se graditi 5G mreža.

U javnu raspravu, odlučeno je idu tri plana za dodjelu frekvencijskog spektra na 700 MHz, 3,6 GHz te dodjela frekvencija u pojasu 26 GHz. Nakon javne rasprave koja će trajati do početka svibnja, HAKOM će razmotriti prijedloge i definirati konačno sve parametre te proces i uvjete dražbe.

Tada slijedi faza u kojoj se operativno priprema sama dražba, koja bi se trebala odviti putem posebnog softvera u više krugova, te se nadmetanje očekuje u lipnju, a konačno izdavanje dozvola za frekvencijske 5G pojaseve u srpnju.

Prema trenutačnim planovima, svi oni koji budu izlicitirali svoje 5G frekvencijske blokove trebali bi u ovoj godini jednokratno uplatiti iznose za njih.

Predviđena je mogućnost i da se otplati cijena u roku od deset godina, ali tada uz kamate odnosno po nešto višoj cijeni. Frekvencijske blokove koje operatori budu kupili imat će pravo uživati 15 godina s mogućnošću produljenja na dodatnih 5 godina.

Osim HT-a, A1 Hrvatska, Telemacha, trenutačnih telekom operatora koji postoje na hrvatskom tržištu i prema do sadašnjim izjava potpuno su spremni za gradnju 5G-a, na dražbu se mogu javiti svi ostali zainteresirani čije su tvrtke usklađene s općim propisima RH.

"Vjerujem da je okvir dražbe te uvjeti i obveze koje iz njega proizlaze proinvesticijski. Vodili smo se primjerima zemalja EU s tim da smo iz jednadžbe izbacili velike i bogate zemlje budući da se s njima ne možemo mjeriti ni konfiguracijom terena odnosno troškovima ni veličinom tržišta” kazao je Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a, donosi Večernji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!